RMU Banovići-Počela sanacija požara u Jami Omazići

Danas se uspjelo pristupiti mjestu gdje je u nedjelju ujutro u jami Omazići Rudnika mrkog uglja Banovići izbio požar, tako da se počelo sa sanacijom. U Upravi Rudnika ističu da, prema dosadašnjim saznanjima, štete nisu velike. U Vladi Tuzlanskog kantona iskazuju punu podršku rudarima, uz napomenu da će ostati izvan mogućih političkih sukoba, koji se nastoje nametnuti.


Po okončanju okupljanja rudara pred Direkcijom Rudnika mrkog uglja Banovići, održana je sjednica Nadzornog odbora, u fokusu je bilo stanje uzrokovano požarom u Jami Omazići koji je izbio u nedjelju u ranim jutarnjim satima.

-Po posljednjim informacijama, starješine štaba službe za spašavanje, došli su do mjesta požara i počeli sa gašenjem istog. Prerano je govoriti o štetama koje su nastale. Na osnovu sazanja koja imamo, u prostoriji gdje je izbio požar, nastale su neznatne štete. Jedan transporter i električni kablovi. Što se tiče širokog čela i ostalih mašina, to ni u jednom momentu nije upitno, prilično je udaljeno od požarišta, pojašnjava Fadil Kudumović, direktor RMU Banovići.

Predsjednik Sindikata zaposlenika RMU Banovići Nihad Huremović napominje da je dio radnika iz jame na godišnjem odmoru:

-Možada njih stotinjak, ostali su raspoređeni u druge pogone po potrebi, površinski kopovi, separacija, na ispomoć kolegama. Nisu ugrožena radna mjesta, što se plasira po medijima, nije ugrožena plata rudarima, ističe Huremović.

Iskazavši važnost Rudnika mrkog uglja za razvoj Općine Banovići okupljenima se obratio i općinski načelnik.

-Vidjeli smo danas da su se rudari i građani Banovića spontano okupili ovdje ispred Direkcije RMU Banovići i da su dali podršku i rudarima Banovića i aktuelnoj upravi. Vidimo da se ovdje radi o jednoj plebiscitarnoj podršci, navodi načelnik Gutić.

Ovom prilikom iskazano je nezadovoljstvo što se tokom jučerašnje posjete Banovićima delegacija Vlade TK nije obratila Upravi rudnika.

-Pravu informaciju je mogao dobiti ili od direktora društva ili od starješine štaba za spašavanje, naglašava direktor Kudumović.

Tim povodom na press-konferenciji Vlade kantona premijer Kadrija Hodžić je ponovo potcrtao podršku rudarima i građanima Banovića, naglasivši da će Vlada ostati izvan, mogućih, političkih sukoba.

-Budući da sam juče sa predstavnicima Vlade posjetio te ljude, a da danas imamo ponovno skup na koji sam pozvan, na koji ne mogu da odem zbog održavanja Vlade, dakle ponovo kao što sam to učinio i jučer, izražavam u ime Vlade TK punu podršku radnicima, rudarima, Rudnika Banovići, pojašnjava Kadrija Hodžić, premijer TK.

U Rudniku mrkog uglja Banovići ističu da radna mjesta nisu ugrožena, kao i to da će nedostajuća proizvodnja uglja iz Jame Omazići biti nadoknađena proizvodnjom sa površinskih kopova.

 

Pročitajte...