RTV TK od danas zvanično podrška Službi zaštite i spašavanja KUCZ u vanrednim situacijama

Predstavnici Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla, Radio televizije TK, Udruženja Međunarodnog foruma solidarnosti EMMaus Doboj Istok i Aerokluba Tuzla danas su potpisali Ugovor o organizovanju službi zaštite i spašavanja u TK. Sporeazumom su definisana prava i obaveze svih aktera u slučaju prirodnih nesreća na području kantona i njihovog doprinosa u zaštiti građana.
Kako bi unaprjedili sistem zaštite i spašavanja za vrijeme prirodnih nesreća, Vlada TK nedavno je dopunila uredbu o organizovanju ovih službi. Svoju ulogu u oblasti zaštite i spašavanja dobila je i Radio televizija Tuzlanskog kantona u okvirima koje je formirana Služba za informisanje i medijsku podršku, koja je danas i ozvaničena. Ova služba će vršiti preventivne i operativne mjere zaštite i spašavanja, koje se odnose na informisanje i masovnu edukaciju stanovništva na području Tuzlanskog kantona u stanju prirodne nesreće.
U sastavu Udruženja “Aeroklub” Tuzla formirana je Služba za izviđanje i osmatranje iz zraka za šta su opremljeni i kadrosvki i materijalno tehnički.
Ugovor su danas potpisali i predstavnici Udruženja „HO Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS” Doboj Istok gdje je formirana Služba za logistiku ugroženom stanovništvu. Kao dobar humanitarni partner su se pokazali i tokom 2020-te za vrijeme pandemije korona virusa kada su vršili opskrbu hranom i drugom pomoći sve one građane koji su bili u karantinima. Potpisani Ugovor o organizovanju službi zaštite i spašavanja u TK omogućit će bolju prohodnost i odvijanje u svim segmenita života na području TK u slučaju prirodnih nesreća.

Pročitajte...