Rudari iz sedam rudnika prijete protestima u ponedjeljak ispred zgrade Vlade FBiH

Rudari iz sedam rudnika koji se nalaze u koncernu Elektroprivrede BiH u ponedjeljak će doći na protest ispred zgrade Federalne vlade u Sarajevu, ukoliko komoratima iz Rudnika uglja Kreka sutra do 15:30 sati ne bude isplaćena augustovska plata.

Prema granskom kolektivnom ugovoru, rudarima uglja Kreka iz Tuzle do 25. dana u mjesecu treba biti isplaćena plata za prethodni mjesec. To se za august još uvijek nije dogodilo, zbog čega je održan zajednički sastanak upravnog odbora svih sedam sindikalnih organizacija rudnika iz sastava koncerna Elektroprivrede BiH.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, ukoliko novac na račune tuzlanskih rudara ne bude uplaćen sutra do 15:30 sati, dogovoreno je da u ponedjeljak rudari sedam rudnika krenu na protest ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu.

“Osnovni razlog za protest je klasično nepoštivanje granskog kolektivnog ugovora, a za taj čin ispred zgrade Vlade FBiH smo se odlučili jer je ona potpisnik ugovora, odnosno resorni ministar Nermin Džindić. Do ovoga je došlo zbog činjenice da poslodavac izbjegava dijalog i mirovne procese, a pred nadležnim sudom uspijeva osigurati zabrane organizovanja i provođenja štrajka”, kazao je za Klix.ba Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata radnika Kreke.

Dijalog između uprave Kreke i sindikata, prema riječima, Tokića ne postoji već mjesec i po dana, a on aktuelno stanje u rudniku ocjenjuje katastrofalnim. Zbog svih problema, sidnikat je zatražio smjenu direktora Huseina Trumića, ali do toga nije došlo.

“On svakodnevno proizvodi nove probleme, donoseći odluke koje nisu u skladu sa Zakonom o radu, granskim kolektivnim ugovorom i pravilnikom o radu, čime dodatno otežava situaciju. O kakvoj ozbiljnosti se radi pokazuje primjer da je kreiran plan proizvodnje koji je katasrofalan po pitanju radnika. Prema njemu, mi ćemo realizirati čak 120 posto tog plana, a da nećemo moći ostvariti ni isplatu platu”, naglašava Tokić.

Prema aktuelnoj naredbi, sav ugalj koji se proizvede u Krekinim organizacionim jedinicama u samljevenom stanju usmjerava se ka Termoelektrani u Tuzli po cijenama koje su, kako navodi naš sagovornik, katastrofalne.

“Kompletna isporuka uglja u mjesecu augustu ove godine u iznosu od 73.480,9 tona isporučena je Termoelektrani u Tuzli po cijeni od okvirno 45 KM po toni. Nasuprot tome, znatno više bismo dobili da smo barem 20 ili 30 posto te proizvodnje prodali u maloprodaji po cijeni od 115 maraka, kolika je ona u redovnoj proceduri”, navodi Tokić.

Kada je riječ o aktuelnom mjesecu, plan proizvodnje za 22 dana je iznosio 75.200 tona uglja, a Krekini rudari su proizveli 81 hiljadu tona. Ukoliko se ovakav rad nastavi, rudari će, prema procjeni, do kraja mjeseca plasirati okvirno 100 hiljada tona uglja. Međutim, oni problem vide u cijeni uglja koja bi im mogla donijeti zaradu od četiri i po miliona KM, što će biti nedostatno za isplatu bruto plate za koju se izdvaja od pet do pet i po miliona maraka.