Rukomet: Bh reprezentacija danas desetkovana protiv Njemačke

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će u prvom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2022. godine gostovati u Njemačkoj.

Izabranici Bilala Šumana u ovaj susret ulaze desetkovani i pokušat će se suprotstaviti jednoj od najjačih reprezentacija svijeta sa samo 11 igrača!

Benjamin Burić, Alen Ovčina, Srđan Predragović, Nikola Prce, Igor Mandić, Ivan Karačić, Ajdin Zahirović, Mirko Herceg, Haso Ćosić, Luka Perić i Gafar Hadžiomerović će danas u Düsseldorfu, osim protiv Njemačke, igrati i protiv krajnje nejasne odluke EHF-a da se susret mora odigrati.

Zbog pozitivnih testova na koronavirus, ali i izolacije, na pripreme je stiglo samo 14 rukometaša, a čak trojica su u Sarajevu otpala zbog pozitivnih testova.

Rukometni savez BiH je od Evropske rukometne federacije (RHF) zatražio odgodu utakmice, ali su u odgovoru dobili jedno odlučno “ne”.

U stručnom štabu i među igračima vlada veliko razočarenje pred današnji duel, ali su svi istakli kako se utakmica mora odigrati pa čak i u ovim praktično nemogućim uslovima.

“Moramo igrati bez obzira na sve stvari koje se dešavaju oko nas. Imali smo 35 igrača, a na kraju smo ostali na broju od 11 igrača. Znamo da je to nedovoljno, međutim odluka je takva kakva jeste. Svjesni smo da tu ima novih igrača, da tu ima igrača koji nikad nisu igrali zajedno u odbrani, ali borit ćemo se”, kazao je selektor Šuman.

Najiskusniji reprezentativac Nikola Prce je jednom rečenicom koja glasi “pola nas se nije srelo u životu” sumirao sve probleme koji muče naše igrače, dok je golman Benjamin Burić bio mnogo oštriji prema EHF-u.

“EHF je još jednom sramotno odlučio, da igramo utakmicu protiv Njemačke sa samo 11 igrača. Rekli bismo da ima više igrača na nogometnom terenu nego što će kod nas u četvrtak biti u ekipi. Oni su odlučili da je to dovoljno igrača. Deset igrača i ja ću biti jedini golman. Ja do sada nisam čuo da se to desilo u rukometu, ali to je još jedna nepravda u posljednjoj godini, koja se desila na našu štetu”, rekao je Burić.

I Nijemci imaju problema s koronavirusom, no čak i bitne igrače koji su otpali, poput golmana Andreasa Wolffa, selektor Njemačke Alfred Gislasom može zamijeniti a da se to mnogo ne odrazi na igru.

U kvalifikacionoj grupi 2 se nalaze i selekcije Austrije i Estonije. Plasman na Evropsko prvenstvo koje se igra u Mađarskoj i Slovačkoj od 13. do 30. januara 2022. godine će osigurati po dvije prvoplasirane te četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije iz osam kvalifikacionih grupa.

Meč Njemačka – BiH igra se danas od 16:15 sati.