Rusija: Hiljade demonstranata traži slobodne izbore u Moskvi

Moskva, Rusija 31. august 2019:Hiljade građana izašlo je danas na ulice Moskve tražeći da se opozicionim kandidatima omogući kandidovanje za gradsko vijeće ( Dmitri Chirciu - Anadolu Agency )

Hiljade Rusa izašlo je na ulice u centru Moskve u subotu, kako bi zahtijevali slobodne lokalne izbore u Moskvi 8. septembra, iako su protest zabranile vlasti.

Višenedeljni protesti zbog izbora za moskovsku gradsku skupštinu, pretvorili su se u najveći protestni pokret u Rusiji od razdoblja 2011.-2013., kada su prosvjednici izašli na ulice zbog navodne izborne krađe.

Uzvikujući “Rusija će biti slobodna!” i “Ovo je naš grad!”, do dvije hiljade demonstranata marširalo je jednom od moskovskih ulica.

Demonstranti traže da se kandidatima opozicije dozvoli izlazak na izbore.

Oni također zahtijevaju puštanje na slobodu aktivista zatvorenih nakon prošlih protesta.

“Ako prestanemo izlaziti (na ulice) nestat će svaka nada”, rekla je dvadesettrogodišnja Aleksandra Rosius.

“Moramo pokazati vlastima da nećemo samo tako odustati i prihvatiti činjenicu da su nevini ljudi zatvoreni i da su izbori ukradeni”, dodala je.

Artjom, šesneastogodišnji srednjoškolac kazao je da su ga “ogorčenje i strah” doveli na proteste.

“Nisam želio imati slomljene noge, biti ubijen ili bačen u zatvor”, rekao je.

“Vlasti odbijaju pristati na kompromis, počeli su rastjeravati ljude, bacati ih u zatvor. Mislim da je to neprihvatljivo”, dodao je.

Subotnji protest, posljednji prije izbora, bio je manji od prijašnjih demonstracija na kojima su bile desetine hiljada ljudi.

Tokom prvog sata protesta policija nije pokušala zatvoriti demonstrante, ali su, putem megafona, zatražili da se raziđu, prenosi Al Jazeera.