Rusiji zabranjeni nastupi na Olimpijadi i velikim takmičenjima naredne četiri godine

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ruska zastava i nacionalna himna neće biti dio Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine, kao ni svih velikih sportskih događaja naredne četiri godine, odluka je Svjetske antidopinške agencije (WADA), javlja Anadolu Agency (AA).

Ruski atletičari će moći nastupati na velikim događajima samo ako nisu bili pozitivni na antidoping testovima ili ako njihovi podaci nisu bili mijenjani.

Još uvijek nije poznato kako će odluka agencije utjecati na ruske timove koji učestvuju na svjetskim takmičenjima poput Svjetskog prvenstva u fudbalu.

Ruska antidopinška agencija može podnijeti žalbu Sportskom arbitražnom sudu u roku od tri sedmice.

Prošlog mjeseca su Svjetska antidopinška agencija i Međunarodni olimpijski komitet saopštili kako su ruski zvaničnici frizirali podatke moskovske laboratorije kako bi prikrili stotine slučajeva potencijalnog dopinga. Također su odgovornost prebacivali na zviždače koji su otkrivali informacije.

“Velika manipulacija moskovske laboratorije je uvreda za svjetski sportski pokret”, objavio je MOK prošlog mjeseca.

Potpredsjednica WADA-e Linda Helleland je frustrirana nemogućnošću potpunog izbacivanja Rusije s Olimpijskih igara u Tokiju naredne godine i Olimpijade u Pekingu dvije godine poslije.

“Nisam sretna zbog odluke koju smo donijeli danas, ali je to najviše što smo mogli uraditi. Ovo je najveći sportski skandal koji je svijet ikada vidio. Očekujem potpuno priznanje Rusa i izvinjenje zbog boli koji su nanijeli sportistima i navijačima”, rekla je Helleland.

MOK je pozivao na najstrožije sankcije, ali su željeli kaznu usmjeriti na ruske državne zvaničnike, a ne sportiste ili zvaničnike olimpijskog saveza.

Iz Ruskog olimpijskog komiteta su u subotu saopštili kako su očekivane sankcije nerazumne i neodgovarajuće.

- Advertisement -spot_img
Najnovije na portalu
00:02:43
Popularno