Sa teritorije BiH u posljednja tri mjeseca udaljeno 310 stranih državljana

– Od početka 2020. godine Služba za poslove sa strancima registrovala je 15.520 migranata, što je za 46 posto manje u odnosu na isti period prošle godine, kada ih je registrovano 28.789

SARAJEVO (AA) – Kao rezultat kontinuiranog provođenja operativnih aktivnosti, Služba za poslove sa strancima je u posljednja tri mjeseca zbog nezakonitog ulaska ili boravka izrekla mjeru protjerivanja za 401 stranog državljanina sa zabranom ulaska i boravka u Bosni i Hercegovini, među kojima su državljani Afganistana, Pakistana, Maroka, Bangladeša, Tunisa, Egipta, Alžira, Nepala i Turske, prenosi Anadolu Agency (AA).

Samo u novembru mjera protjerivanja izrečena je za 114 stranih državljana. Navedeni strani državljani su stavljeni pod nadzor u Imigracioni centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja sa teritorije BiH.

Služba je u posljednja tri mjeseca  sa teritorije BiH udaljila 310 stranih državljana. Uglavnom se radi o državljanima Pakistana, Afganistana, Maroka, Tunisa, Iraka, Bangladeša i Turske. Stranim državljanima su prethodno izrečene mjere protjerivanja te su do udaljenja sa teritorije BiH boravili pod nadzorom u Imigracionom centru.

U istom periodu na osnovu sporazuma o readmisiji sa zemljama regije, 43 strana državljanina su vraćena u Srbiju, 18 stranih državljana u Crnu Goru, dok su  četiri strana državljanina vraćena u Hrvatsku. Služba je samostalno ili u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), u posljednja tri mjeseca u zemlje porijekla vratila 245 stranih državljana.

U toku novembra udaljena su 92 strana državljanina sa teritorije BiH. Na osnovu sporazuma o readmisiji sa Srbijom, sedam stranaca je vraćeno u tu zemlju, dok  su po osnovu sporazuma o readmisiji sa Crnom Gorom vraćena tri stranca. Služba je samostalno ili u saradnji sa IOM-om u zemlje porijekla vratila 82 strana državljanina.

Od početka 2020. godine Služba za poslove sa strancima registrovala je 15.520 migranata, što je za 46 posto manje u odnosu na isti period prošle godine kada je registrovano 28.789 migranata.

U novembru služba je registrovala 937 migranata, što je za 26 posto manje u odnosu na oktobar ove godine kada je registrovano 1.267 migranata, čime se nastavlja trend smanjenja novopristiglih i registrovanih migranata u BiH.

U privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 6.629 migranata, zaključili su iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Pročitajte...