SAD pozvale Egipat da oslobodi privedene uposlenike AA

– Upoznati smo sa tim vijestima. Ukoliko su tačne, pozivamo egipatske vlasti da oslobode privedene novinare i omoguće slobodno novinarstvo, rekao je za Anadolu Agency glasnogovornik States Departmenta

WASHINGTON (AA) – States Department je pozvao vlasti Egipta da oslobode privedene uposlenike Anadolu Agency (AA).

“Upoznati smo sa tim vijestima. Ukoliko su tačne, pozivamo egipatske vlasti da oslobode privedene novinare i omoguće slobodno novinarstvo“, rekao je za Anadolu Agency glasnogovornik States Departmenta.

Egipatska policija sinoć je izvršila upad u ured AA u Kairu i privela četiri uposlenika, među kojima je i jedan državljanin Turske te ih odvela u nepoznatom pravcu.

Policija je pri upadu u ured AA ugasila sigurnosne kamere i prekinula internet veze. Policajci su do jutra vršili pretres u uredu, a od uposlenika su zaplijenili pasoše, telefone i računare i nisu im dozvoljavali da kontaktiraju nikoga izvan ureda.

Egipatske institucije do sada nisu obrazložile zbog čega su novinari privedeni i kuda su odvedeni, bez obzira na upite advokata AA i turske ambasade u Kairu.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske zatražilo je momentalno oslobađanje uposlenika AA i upad u ured AA ocijenilo aktom nasilja i pokazateljem negativnog pristupa egipatskih vlasti prema demokraciji i slobodi medija. Turski ministar pravde Abdulhamit Gul poručio je da su uposlenici AA nelegalno privedeni i zatražio njihovo hitno oslobađanje.

Glasnogovornik Ujedinjenih nacija (UN) Stephane Dujarric danas je u New Yorku kazao da su u UN-u zabrinuti za svaki izvještaj o hapšenjima i privođenjima novinara i poručio da će UN istražiti sinoćnji potez egipatskih snaga sigurnosti.

Iz Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), kao i iz Međunarodnog medijskog instituta (IPI) osudili su sinoćnji upad egipatske policije u ured AA u Kairu te pozvali na hitno oslobađanje privedenih.

Evropska asocijacija novinskih agencija oštro osudila hapšenje uposlenika AA u Kairu

– Upravni odbor EANA-e smatra da egipatske vlasti odmah trebaju pustiti privedene novinare i o pravnom osnovu njihovog pritvora trebaju obavijestiti međunarodnu javnost

ANKARA (AA) – Evropska asocijacija novinskih agencija (EANA) najoštrije je osudila upad egipatske policije u ured Anadolu Agency (AA) u Kairu i hapšenje četiri uposlenika agencije.

“EANA je uz Anadolu Agency, našu članicu, i njene novinare. Upravni odbor EANA-e pridaje veliku važnost temeljnim vrijednostima demokratije i smatramo da je slobodno novinarstvo kamen temeljac demokratskih društava. Stoga je za osudu svaki postupak protiv ovih vrijednosti”, navodi se u saopćenju EANA-e.

Dalje se dodaje da Upravni odbor EANA-e smatra da egipatske vlasti odmah trebaju pustiti privedene novinare i o pravnom osnovu njihovog pritvora trebaju obavijestiti međunarodnu javnost.

Egipatska policija je u večernjim satima 14. januara izvršila upad u ured AA u Kairu i potom privela četiri uposlenika, među kojima je i jedan državljanin Turske te ih odvela u nepoznatom pravcu.

Policija je pri upadu u ured AA ugasila sigurnosne kamere i prekinula internet veze. Policajci su do jutra vršili pretres u uredu, a od uposlenika su zaplijenili pasoše, telefone i računare i nisu im dozvoljavali da kontaktiraju nikoga izvan ureda.

Egipatske institucije do sada nisu obrazložile zbog čega su novinari privedeni i kuda su odvedeni, bez obzira na upite advokata AA i turske ambasade u Kairu.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske zatražilo je momentalno oslobađanje uposlenika AA i upad u ured AA ocijenilo aktom nasilja i pokazateljem negativnog pristupa egipatskih vlasti prema demokraciji i slobodi medija.

Glasnogovornik Ujedinjenih nacija (UN) Stephane Dujarric je kazao da su u UN-u zabrinuti za svaki izvještaj o hapšenjima i privođenjima novinara i poručio da će UN istražiti postupak egipatskih snaga sigurnosti.

Iz Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), kao i iz Međunarodnog medijskog instituta (IPI) također su osudili upad egipatske policije u ured AA u Kairu te pozvali na hitno oslobađanje privedenih.

I glasnogovornik States Departmenta je naveo da je Washington upoznat sa vijestima iz Kaira i da poziva egipatske vlasti da oslobode privedene i omoguće slobodno novinarstvo.