Salkić: Nedopustivo je da žrtve plaćaju naknade ratnim zločincima

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić, upozorio je danas da je nedopustiva i sramna porška i najava isplate naknade tzv. „stvaraocima RS“, i zbog činjenice što budžet bh. entiteta RS pune i preživjele žrtve genocida i drugih zločina.

– Time bi praktično žrtve plaćale naknadu pojedinim osobama koje su osuđene za ratne zločine – ukazao je Salkić u razgovoru za Fenu.

Ukoliko bi se to desilo, naglašava da bi direktno bili finansijski obeštećeni i rehabilitovani svi oni koji su kroz razne krizne štabove po općinama organizirali, planirali, podržavali, postrekivali pa čak i učestovali u ubistvima Bošnjaka.

– Takva praksa se mora zaustaviti, a preživjeli, udruženja, ustanove i organizacije, trebaju imati još snažniju podršku u njegovanju sjećanja na zločine, a posebno u širenju istine u cijelom svijetu – naveo je entitetski potpredsjednik.

Podsjeća da su deset dana, nakon što je cijeli civilizirani svijet odao počast žrtvama genocida u Srebrenici, predsjednici i predstavnici srpskih političkih stranaka, koje participiraju u Narodnoj skupštini RS, na Palama potpisali „Izjavu o podršci inicijativi za rješavanje pitanja stvaralaca RS“.

– Umjesto da se solidarišu za žrtvama najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, te da se distanciraju od zločinaca, predstavnici pozicije i opozicije u entitetu RS, daju podršku Asocijaciji ‘Stvaraoci RS’, na čijem čelu se nalazi osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik – rekao je on.

Dodaje da je, uz podršku, najavljena i isplata naknade za ratni period za poslanike u prvom sazivu Narodne skupštine, tri člana Predsjedništva i članove Vlade RS, među kojima se također nalazi nekoliko osuđenih ratnih zločinaca, ali i osoba koje preživjeli sumnjiče za teške ratne zločine.

Pročitajte...