Salkić: Sud je utvrdio da postoji diskriminacija Bošnjaka u obrazovanju u RS

Potpredsjednik bh. entiteta Ramiz Salkić pozvao je predsjednicu RS Željku Cvijanović da obezbijedi provođenje ustavnih odredbi u obrazovnom procesu u ovom entitetu.

-U obrazovnom procesu u ovom entitetu se provodi diskriminacija, jer se koristi neustavan termin ‘srpski jezik’, kao naziv za jezik srpskog naroda, a u isto vrijeme se ne dozvoljava bošnjačkom narodu da za svoj jezik koriste naziv ‘bosanski jezik’ ili se nameće naziv bošnjački jezik – rekao je Salkić.

Da postoji diskriminacija u obrazovnom procesu u ovom entitetu utvrdio je, podsjeća, Ustavni sud Bosne i Hercegovine, koji je naložio Vrhovnom sudu entiteta da donese odluku, kojom će biti naloženo vlastima entiteta da otklone diskriminaciju bošnjačke djece u Vrbanjcima u Kotor-Varoši.

-Pozivam vlast u ovom entitetu da prestanu provodi sistemsku diskriminaciju nad Bošnjacima i da konačno prihvate Bošnjake kao ravnopravne građane ovog entiteta. Mi smo se vraćali da živimo na svojim ognjištima nakon progona i genocida nad nama, vraćali smo se da živimo u miru, ali nikada nećemo odustati od naše borbe za ravnopravnost, istinu i pravdu. Vlast u ovom entitetu to mora prihvati kao činjenicu i da se ponaša prema svim građanima jednako, što trenutno nije slučaj – ukazao je Salkić.

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović jučer je ustvrdila da niko nije diskriminisan po pitanju jezika, koje je Ustav RS prepoznao kao maternje.

-Niko nije diskriminisan, pošto postoje jezik srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda i, prema tome, za mene je ta priča jasna – rekla je Cvijanović jučer novinarima, u povodu prezentacije Rječnika Bosanskog jezika autora Dževada Јahića, koju je podržao potpredsjednik Ramiz Salkić.

Pročitajte...