Salkić: Zlo neće prestati činjenicom da mi o njemu ne govorimo

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić upozorio je da zlo neće prestati činjenicom da se o njemu ne govori.

-Naprotiv, zlo će se nesmetano i užurbano razvijati i zato mi o njemu moramo govoriti, jer je ono evidentno prisutno u gotovo svim sferama života – naveo je sinoć u Prijedoru, za kojeg je rekao da je “mjesto sa najvećim brojem logora za Bošnjake i Hrvate u protekloj agresiji na našu domovinu, ali i mjesto sa najvećim brojem ubijenih u 1992. godini“.

Svi elementi zločina koji su ovdje počinjeni ukazuju, naveo je, na počinjeni genocid, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

-Danas, nažalost, vlast u ovom entitetu institucionalno veliča ono što su osuđeni ratni zločinci radili tokom agresije na našu zemlju. Vlast im institucionalno dodjeljuje najviša priznanja, a kroz obrazovni sistem i medije veliča njihove zločine i pretvara ih u velike narodne heroje. Smatram da je ovo put u pripremu novih generacija da čine zločine i mi moramo biti svjesni toga, ako ne želimo da nam se genocid ponovi – tvrdi Salkić.

Dodao je i da niko i nikada nema pravo odustati od zahtjeva za obilježavanje svih mjesta gdje su ubijani naši sugrađani.

Samo na takav način, kroz obilježavanje mjesta ubijanja i zločina, može se, dodao je, razvijati kultura sjećanja na počinjene zločine i time spriječiti nove.

-Danas, u ovom entitetu, mi želimo da se poštuju i uvažavaju naša prava kao svih drugih građana. Mi smo okrenuti budućnosti, ali našu prošlost nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti. To je naše pravo i naša obaveza – kazao je Salkić.

Entitetski potpredsjednik se, kako je saopćeno, posebno obratio građanima koji privremeno žive izvan Bosne i Hercegovine, te im zahvalio na dobrom odzivu u procesu registracije putem pošte.

-Vi ste bili i ostajete dodatna snaga našeg naroda i naše domovine i na tome vam hvala. Samo zajedno možemo i trebamo mijenjati stanje u našoj jedinoj domovini. Vaše učešće u demokratskim procesima kao što su izbori, od velike je važnosti za demokratizaciju i izbor najboljih kadrova koji će predstavljati naš narod i voditi našu domovinu. Vaša odlučnost pokazuje i kolika je vaša ljubav prema Bosni i Hercegovini. Zato, udružimo naše snage kako bi pobijedili nepravdu koja nam se nameće svakog dana u ovom dijelu naše domovine, jer samo jedinstveni i snažni to možemo uraditi. Podjele koje nam se nude put su u još lošiji položaj našeg naroda u ovom dijelu domovine, ali i put u slabljenje države – poručio je Salkić u Prijedor, na tribini u organizaciji Općinskog odbora SDA.

(RTVTK/FENA) L.A.