Sanofi: Cijena vakcine bi trebalo da bude manja od 10 eura po dozi

Direktor francuske farmaceutske kompanije Sanofi Olivier Bogillot izjavio je da bi cijena njihove buduće vakcine protiv koronavirusa trebalo da bude manje od 10 eura po dozi, prenosi Reuters.

Cijena nije konačno postavljena, procjenjujemo još troškove proizvodnje, ali vjerujemo da će biti manje od 10 eura, rekao je Bogillot za francuski Inter radio.

Upitan o cijeni rivalske kompanije AstraZeneca (AZN.L), za koju se očekuje da cijena doze vakcine budu oko 2,5 eura u Evropi, on je rekao da je ta razlika, jer Sanofi koristi svoje unutrašnje resurse, svoje istraživače, istraživačke centre, dok AstraZeneca izmiješta (outsource) dijelove svoje proizvodnje.

Nešto ranije ove sedmice, podsjeća Reuters, Sanofi i britanski GlaxoSmithKline saopštili su da su počeli klinička ispitivanja svog kandidata za vakcinu protiv Covid-19 na bazi proteina i da bi u decembru trebalo da dostignu posljednju fazu testiranja.

Ukoliko rezultati budu zadovoljivajući, Sanofi i GSK se nadaju da bi vakcina mogla biti odobrena za upotrebu u prvoj polovini 2021. godine.

Pročitajte...