Sarajevo: Okrugli sto o postignućima i prioritetima u procesu traženja nestalih osoba

Okrugli sto o temi „Postignuća i prioriteti u procesu traženja nestalih u BiH“, koji organizira Savjetodavni odbor Instituta za nestale osobe BiH, a na kojem će učestvovati i udruženja porodica nestalih osoba u BiH, najavljen je za danas u Sarajevu.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić kazala je Feni da će na okruglom stolu porodicama nestalih osoba biti prezentirana informacija o traženju nestalih osoba za prošlu i ovu godinu.

Učestvovat će i predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, a na temu potpune implementacije Zakona o nestalim osobama BiH, odnosno osnivanja fonda za potporu porodicama nestalih osoba, na čemu insistiraju porodice nestalih.

– Ovaj fond, prema zakonu donesenom 2004. godine, predviđa pružanje finansijske potpore porodicama nestalih osoba bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost srodnika nestale osobe i bez obzira na okolnosti nestanka – navela je Fazlić.

Planirano je i održavanje pres-konferencije na kojoj bi se trebali obratiti predsjedavajući Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH Željko Stanić, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Nikola Perišić i predsjedavajući privremenog Upravnog odbora Petar Šikman.

Pročitajte...