Sarajlić: Bukvarević je bio dokazani patriota (VIDEO)

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Asim Sarajlić (SDA) danas je u Sarajevu izjavio novinarima da mu je vijest o smrti ministra u Vladi Federacije BiH Salke Bukvarevića prvi javio predsjednik Stranke Bakir Izetbegović, te da je to težak gubitak.

– Pogodilo me, pogodilo je sve nas. Salku Bukvarevića sam poznavao još iz nekog poratnog perioda. Prošli smo zajedno još kroz asocijacije mladih SDA. Riječe je o jednom dokazanom patrioti, jednom upornom borcu, čovjeku koji je i u posljednim godinama kroz poziciju ministra za boračka pitanja nekako tiho, nenametljivo rješavao ogromne socijalne i moralne probleme ovog društva u najranjivijim kategorijama, a to su šehidske porodice, ratni vojni invalidi, demobilisani borci – naveo je Sarajlić.

Davao je, dodao je on, dio sebe u svakom tom rješenju, prolazio mučne rasprave.

Sarajlić je istaknuo da je Bukvarević dao jedan svoj obol u tom cijelom sektoru boračko-invalidske zaštite.

– Sve je bilo lakše sa Salkom Bukvarevićem. Veliki je ovo gubitak za Stranku, ali i za bh. društvo u cjelini. Mogu samo reći, čast mi je što sam poznavao Salku Bukvarevića – kazao je Sarajlić.

Delegatkinja u Domu naroda državnog parlamenta Lidija Bradara (HDZ BiH) je kazala da je bila predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH četiri godine i sa kolegom Salkom Bukvarevićem je, kao i sa svim članovima Vlade FBiH, imala izuzetno korektnu suradnju.

– Izražavam sućut, prije svega, negovoj obitelji zbog tog nenadoknadivog gubitka – navela je Bradara.

Dodala je da je ovo samo dokaz da pandemija i epidemija koronavirusa ne bira i da svi moramo štititi, prije svega sebe, pa onda i sve druge.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević preminuo je jutros na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

On je prethodno smješten u bolnicu zbog pogoršanja zdravstvenog stanja nakon što je bio pozitivan na koronavirus. Jučer prijepodne priključen je na respirator.

Bukvarević je rođen 1967. godine u Kalesiji. Bio je vanredni profesor na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli. Ministar za boračka pitanja postao je 2015. godine.

Pročitajte...