Sastanak Mektić-Ružnić: Iduće sedmice izmještanje migranata i zatvaranje kampa Vučjak

– Dogovoreno je i da se intenziviraju aktivnosti za formiranje novog prihvatnog centra izvan naseljenih mjesta na području USK u koji bi se postepeno izmjestili migranti iz prihvatnih centara Bira i Miral

SARAJEVO (AA) – Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se danas u Sarajevu s premijerom Unsko-sanskog kantona Mustafom Ružnićem na kojem je razgovarano o rješavanju migrantske situacije na području Unsko-sanskog kantona (USK), posebno kampu “Vučjak“, javlja Anadolu Agency (AA).

Dogovoreno je da se migranti početkom iduće sedmice izmjeste s ove lokacije u druge prihvatne centre izvan Unsko-sanskog kantona, te da se ovaj neformalni kamp zatvori.

Također, dogovoreno je da se intenziviraju aktivnosti za formiranje novog prihvatnog centra izvan naseljenih mjesta na području USK u koji bi se postepeno izmjestili migranti iz prihvatnih centara Bira i Miral.

“Na sastanku je također konstatovano da su najranjivije kategorije, odnosno porodice s djecom i maloljetnici bez pratnje smješteni u adekvatan smještaj u Borićima, Sedri, Salakovcu i Azilantskom centru Delijaš i da imaju sve potrebne humanitarne i druge uslove za boravak“, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Pročitajte...