Sava se izlila iz korita u Bosanskom Brodu i Bosanskom Šamcu, problemi u odvijanju saobraćaja

Sliv Save: Proglašene redovne i vanredne mjere odbrane od poplava

– Zbog dostignutih nivoa vodostaja na vodomjernim stanicama Slavonski Brod i Slavonski Šamac na snazi su mjere vanredne obrane od poplava, dok se u Srednjoj Posavini i na području općine Ljubuški provode mjere redovne odbrane od poplava

SARAJEVO (AA) – Zbog dostignutih nivoa vodostaja rijeka i vodenih tokova u dijelovima Federaciji Bosne i Hercegovine su na snazi mjere redovne i vanredne odbrane od poplava, prenosi Anadolu Agency (AA).

Agencija za vodno područje Jadranskog mora, donijela je odluku o proglašenju početka redovnih mjera odbrane od poplava na poplavnom području rijeke Tihaljina – Mlade – Trebižat, i rijeke Vrioštice (općina Ljubuški).

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros u osam sati, iznosio je 298 centimetara, dok je jučer iznosio 266 (na 280 centimetara počinje redovna odbrana od poplava).

Zbog dostignutih nivoa vodostaja na vodomjernim stanicama Slavonski Brod i Slavonski Šamac na poplavnom području Odžačke Posavine na snazi su mjere vanredne odbrane od poplava dok se u Srednjoj Posavini provode mjere redovne odbrane od poplava.

Shodno prognoziranim hidrometeorološkim prilikama na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, očekuje se dodatno povećanje vodostaja na ovom dijelu toka rijeke Save, navodi Federalna uprava civilne zaštite.

Zbog prestanka padavina jučer u toku dana vodostaji rijeka i rječica sliva rijeke Une na području Unsko-sanskog kantona u blagom su opadanju ili stagnaciji. Slaba kiša i snijeg u drugom dijelu dana nisu uzrokovali povećanje vodostaja.

Pored izlijevanja vodotoka probleme i dalje stvaraju oborinske i podzemne vode koje ne mogu primiti neočišćeni ili uski odvodni kanali, a koje plave poljoprivredne površine, dvorišta i objekte. Nastavlja se normalizacija stanja u gradovima i općinama u kojima je došlo do izlijevanja vodotoka.

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton, dok je vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području Zeničko-dobojskog kantona u granicama normalnog.

Vodostaji na području Srednjebosanskog kantona su u porastu, kao i na području Hercegovačkog-neretvanskog kantona.

Zbog topljenja snijega i većih oborina kiše, došlo je do potapanja lokalne prometnice Drvar – Bastasi. Također je potopljeno i pet – šest pomoćnih objekata na tom području.