Seminar o stanju i perspektivi odnosa s javnošću i strateškog komuniciranja

“Stanje i perspektive odnosa s javnošću i strateškog komuniciranja u odbrambenom sistemu u BiH” naziv je seminara koji je održan u organizaciji i saradnji Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH i Uredom za odbrambenu saradnju Ambasade SAD-a u BiH – ODC.

Seminaru, održanom u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu, prisustvovali su zamjenik ministra odbrane za politiku i planove Sead Jusić, sekretar ministarstva odbrane BiH Muhamed Smajić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, zamjenik načelnika ZŠ generalmajor Ivica Jerkić, pomoćnici ministra i rukovodioci organizacijskih cjelina MO BiH, generalski kor OS BiH, načelnici uprava ZŠ OS BiH.

Također, seminaru su prisustvovali i predstavnici Ambasade SAD-a u BiH, među kojima vojni ataše SAD-a u BiH brigadir Michael Tarquinto, Ureda za odbrambenu saradnju Ambasade SAD u BiH  (ODC) i Tima za multimedijalnu podršku (DMSE) Ambasade SAD-a u BiH.

Važnost seminara se ogleda u tome da bi se na rukovodećem nivou započela diskusija o politici odnosa sa javnošću kao i uspostava kohezivnog, okvirnog plana strateške komunikacije i javne diplomatije u MO i OS BiH.

Ukazujući na važnost održavanja seminara, zamjenik ministra odbrane Jusić je istakao će ovaj seminar poslužiti da “vidimo i poslušamo šta su to naši prijatelji i partneri iz Ambasade SAD-a u BiH vidjeli i čuli na terenu u komandama i jedinicama OS BiH, da saslušamo njihove prijedloge za unapređenje odnosa s javnošću, ali i da čujemo koji su to mogući modaliteti gdje je potrebno načiniti iskorake u ovom području i gdje i na koji način nam oni, kao partneri, mogu dati pomoć i podršku”.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović također je naglasio značaj i ulogu medijske prezentacije aktivnosti OS BiH, te istakao spremnost unapređenja ove oblasti u narednom periodu.

Direktor za odnose s javnošću Nacionalne garde Marylanda, pukovnik Charles Kohler istakao je da je “Nacionalna garda Marylanda ponosna što može da uči od partnera iz BiH i što možemo da pružimo podršku našim partnerima u njihovim ciljevima i naporima”.

Smatra da je potreba za razvijanjem zajedničke poruke u bilo kojoj vojnoj organizaciji od suštinskog značaja za informiranje javnosti.

U tom kontekstu zamjenik ministra odbrane Jusić je iskazao zahvalnost prijateljima i partnerima iz SAD-a  koji podržavaju evroatlantski put BiH i koji kroz svoje programe i projekte pomažu podizanju nivoa profesionalizma i interoperabilnosti OS BiH, a posebno je istakao važnost podrške bh. instituciji u segmentu unapređenja odnosa s javnošću i strateškog komuniciranja, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

(RTVTK/FENA) M.L.