Serwer: Vučić nikada neće podržati otcjepljenje RS

Nakon uvjerljive pobjede na ovogodišnjim izborima, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nastavit će baštiniti i provoditi dosadašnju politiku koju je imao zvanični Beograd prema BiH, kazao je to za „Avaz” Daniel Serwer, američki analitičar i profesor na Univerzitetu „John Hop-kins”.

Dodao je da ta zvanična politika Beograda, prije svega, znači i podršku „srpskoj zajednici” u Bosni i Hercegovini.

– S druge strane, Vučić će nastaviti i da uskraćuje podršku članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku njegovim idejama o osamostaljenju bh. entiteta Republika Srpska. I to ne zbog toga što Vučić načelno ne podržava tu ideju, već zbog toga što bi to značajno kompliciralo političke odnose u samoj Srbiji i pod znak pitanja dovelo napredak prema punopravnom članstvu u Evropskoj uniji – naglasio je Serwer.

Komentirajući to što je skoro nestalo opozicije u Srbiji, Serwer kaže da je pobjedu Vučića moguće uporediti jedino s klizištem koje nosi i uništava sve pred sobom.

– Zašto je bilo moguće da se to dogodi, ponajviše zato što je većina opozicije bojkotirala ovogodišnje izbore u Srbiji. Zašto? Prvenstveno jer opozicija smatra da nisu ispunjeni uvjeti koji bi osigurali slobodu i pravednost izbornog procesa – smatra Serwer.

Dodaje da, generalno, ne voli bojkote izbora, jer taj čin dovodi do onog što se upravo desilo u Srbiji.

– S bojkotom je neizbježan ishod, a to je potpuna kontrola zakonodavne od izvršne vlasti. Pobjeda je, možda, „zaražena”, ali je itekako stvarna – istakao je Serwer.

Govoreći o sporazumu o izborima u Mostaru, koji su potpisali lideri SDA Bakir Izetbegović i HDZ-a Dragan Čović, Serwer ističe da se tek treba vidjeti je li ovaj sporazum riješio mostarsko pitanje.

– Pretpostavljam da jeste, ali morat ćemo pričekati i vidjeti. S druge strane, zaista sam mislio da smo to pitanje riješili prije skoro 25 godina i to u Daytonu. Očito nisam bio u pravu – zaključio je Serwer.

Pročitajte...