Sjajan otpor desetkovane reprezentacije BiH! Njemačka teško do pobjede.

Iako desetkovana zbog problema sa koronavirusom i povredama rukometna reprezentacija BiH pružila je snažan otpor favorizovanoj Njemačkoj u utakmici 1. kola grupe 2 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo odigranoj u Dizeldorfu. Nijemci su slavili sa 25:21, a sve do 42. minute imali su rezultatski zaostatak.

Selektor Bilal Šuman je imao na raspolaganju samo 11 igrača koji su borbenom igrom u potpunosti iznenadili domaćina, pogotovo u prvom poluvremenu. Međutim, teška povreda Ivana Karačića početkom drugog dijela utakmice omogućila je domaćinima da preokrenu rezultat i dođu do pobjede.

Rukometaši BiH sjajno su otvorili susret. Poveli su sa 2:0, a nijemci su prvi gol postigli tek u 4. minuti. Prije svega izvanrednom igrom u odbrani naša selekcija je u 15. minuti došla do četiri gola prednosti 6:2. Tu razliku izabranici selektora Bilala Šumana uspijeli su čuvati sve do kraja prvog poluvremena koje je završeno iznenađujućim vodstvom BiH 13:9. U ovom dijelu utakmice svi igrači koji su dobili minutažu odigrali su sjajnu odbranu a u napadu je dominirao Nikola Prce sa 6 golova.

Prijelomni trenutak desio se u 4. minuti drugog poluvremena. Karačić je postigao gol za vodstvo naše selekcije 14:11 ali je prilikom doskoka čini se ozbiljno povrijedio skočni zglob zbog čega je iznešen sa terena. Nakon toga Njemačka je u 43. minuti uspijela doći do vodstva 17:16 a zatim se rezultatski odvojiti te na kraju upisati pobjedu 25:21.

I pored poraza svi naši igrači zaslužuju čestitke a najefikasniji su bili Nikola Prce sa 8 i Mirko Herceg sa 5 gola. Na drugoj strani Henrik Pekeler je postigao 5 a Kai Hafner i Uwe Gensheimer 4 gola.

Već u nedjelju reprezentacija BiH u Bugojnu dočekuje Austriju koja je u 1. kolu slavila protiv Estonije  31:28.

Pročitajte...