Sjednica OV Banovići: Usvojen Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta za 2020. godinu

Zasjedalo je danas Općinsko vijeće u Banovićima. Vijećnici su usvojili Prijedlog izmjene i dopune Budžeta Općine Banovići za 2020. godinu, te šestomjesečni Izvještaj o izvršenju Budžeta. Vijećnici su usvojili i prijedlog odluke o izmjeni i dopuni odluke o komunalnoj naknadi. Usvojeno je i nekoliko informacija o radu javnih preduzeća, te izvještaj o radu JZU Dom zdravlja Banovići.

Novinarka: Devleta Brkić

Vijećnici Općinskog vijeća Banovići usvojili su Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Općine Banovići za ovu godinu. Budžet je, prema riječima predsjedavajućeg Općinskog vijeća, uvećan za 401.000 maraka.

– Razlog zbog čega je Budžet povećan za ovaj iznos je transfer od strane FBiH za pomoć općinama u prevazilaženju negativnih posljedica koje su izazvane COVID-om 19 u iznosu od 225.000 KM, i sredstva iz suficita u iznosu od 176.281 KM. Zbog toga smo danas razmatrali Izmjene i dopune budžeta za 2020. godinu, kazao je Nermin Delagić, predsjedavajući OV Banovići.

Potrebnu vijećnićku većinu dobio je i Izvještaj o izvršenju Budžeta za prvih šest mjeseci, te Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni odluke o komunalnoj naknadi. Njome su fizička i pravna lica oslobođenja plaćanja ove naknade do kraja godine.

– Dakle sva lica koja su u obavezi da plaćaju komunalnu naknadu, fizička i pravna lica, koji imaju poslovne prostore, koja obavljaju određene djelatnosti, a koja su ugrožena epidemijom COVID 19 su ovim oslobođeni. Tako da je ovo jedan mali doprinos općine Banovići da bi ta fizička i pravna lica lakše poslovala do kraja 2020 godine, dodao je Delagić.

Vijećnici u Banovićima usvojili su i Informaciju o ostvarenim kantonalnim novčanim podsticajima iz oblasti poljoprivrede na području ove općine. Usvojene su i informacije o radu u prošloj godini i to javnih preduzeća Toplana, Komunalno, Vodovod i kanalizacija, te izvještaj o radu JZU Dom zdravlja Banovići.

(RTVTK)

Pročitajte...