Sjednica Skupštine TK na kojoj će biti razmatrana smjena Vlade TK naredne sedmice

Prema informacijama do kojih je došla RTV TK sutra će stručnoj službi i predsjedniku Skupštine Tuzlanskog kantona biti predat zahtjev kojeg je potpisalo 18 zastupnika stranke SDP-a, PDA, Naše i SBB-a za održavanje sjednice hitnog karaktera na kojem bi mogla biti smjenjena Vlada Tuzlanskog kantona.

Sjednica Skupštine TK hitnog karaktera trebala bi biti održana već naredne sedmice, potvrdio je za RTV TK predsjednik PDA TK Senad Alić. Zahtjev za sazivanje uputilo je 18 zastupnika SDP-a, PDA, Naše i SBB-a.

– Više je mogućnosti za za sazivanje Skupštine TK. Žao mi je što određeni broj kolega, kao i predsjednik su bolesni. Mi ćemo zahtjev uputiti. Predsjednik ima dva zamjena, koji imaju pravo da sazovi sjednicu Skupštine TK i ja očekujem da će biti sazvana u predviđenom roku. Ne vidim da bi tu ikakve opstrukcije trebale biti s obzirom da je došlo do nove Skupštinske većine – dodaje Alić.

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović, kaže da opstrukcija neće biti te da se time neće baviti. Ističe da je na bolovanju do 8. decembra te da se 9. vraća na posao.

– Ja ću sazvati Kolegij onako kako je utvrđeno Poslovnikom i tada ćemo odrediti dan održavanja Sjednice hitnog karaktera ukoliko se u međuvremenu novoj Skupštinskoj većini ne bude žurilo, pa onda oni to budu željeli puno ranije – pojašnjava Vujović.

Selim Bešlagić, zastupnik Naše stranke, kao razlog za smjenu Vlade Tuzlanskog kantona navodi sporna zapošljavanja, činjenicu da u sastavu Vlade nije imenovan Hrvat, sudske postupke koji su vođeni protiv pojednih već smjenjenih ministara. Stav zastupnika ove političke partije je bude imenovana Programska Vlada.

– Ako je taj princip da se dobiju ministarska mjesta bez stvarnog uvida u životpis pojedinih kandidata za ministre i bez životopisa kandidata za Premijera, uz jedan program koji treba napraviti u naredne dvije godine Naša stranka ulazi u tu Vladu – ističe Bešlagić.

Ako bude prevagnuo princip da se samo podjele resori, Naša stranka ostaje u opozicija unutar pozicije, dodaje Bešlagić. Iz PDA, podržavaju prijedlog Naše stranke da u Vladu budu imenovani stručni ljudi.

– Mislim da će to biti stručna Vlada i da će se birati najbolji ljudi, odnosno da će Premijer imati širu listu kandidata za novi saziv Vlade i da nećemo opterećivati politički i stranački novog premijera za formiranje Vlade – ističe Alić.

Iz SBB-a kažu da ova stranka sebe više ne vidi kao dio vlasti sa SDA ni na jednom nivou. Na pitanje da li će biti i dio nove većine na TK kažu da za sada nemaju stava, te ističu da konkrenih dogovora nije bilo.

– Ono što znam, jer sam aktivni učesnik tih dešavanja da do sada nismo sjeli uopšte po pitanju formiranja nove Vlade, niti znamo stavove ni SDP-a ni PDA ni čak SDA ni Naše stranke – rekao je Nedžad Hamzić, v.d. predsjednika KO SBB TK.

U Stranci demokratske akcije smatraju da je aktuelna vlast došla u neku vrstu krize upravo onda kada su smjenjena dva ministra u Vladi TK, te kada su dva zastupnika SBB-a se priklonila opziciji.

– Ono što mene ovdje žalosti jeste to što mislim da su ovo potezi koji se vuku vođeni nekim inatom, nekom ljutnjom te da nisu vođeni mudrošću, jer ovih 18 ljudi je, po onome kako ja vidim stvari potpisalo i napravilo sporazum za smjenu aktuelne Vlade u isto vrijeme nisu napravili sporazum za imenovanje nove – kaže Fahrudin Skopljak, predsjednik KO SDA TK.

Skopljak dodaje da je neozbiljno u vrijeme pandemije odlučivati se na takav korak, jer to donosi političku i ekonomsku nestabilnost.

– Aktuelna Vlada, koju želi da smjeni opozicija radila je u vrlo teškim uslovima, da su u uslovima pandemije uspjeli da sačuvaju sistem na području kantona sve ono što je ustavna nadležnost kantona da je funkcionisalo od obrazovanja, ministartsva unutrašnjih poslova, zdravstvenog sektora, da su održali likvidnost budžeta uprkos činjenici da ima minus skoro 50 miliona – ističe Skopljak.

Iz Stranke za BiH poručuju da unutar aktuelne većine postoje turbulencije, ali da ova stranka ostaje uz SDA. Ne kriju da je bilo poziva za njihovim učešćem u eventualnoj novoj većini u TK.
– Mi smo stava, kada jedan ugovor sa nekim imamo potpisan dook se taj ugovor ne raskine nema razloga za potpisivanje drugog. Mi smo stava da smo trenutno u ovoj većini – smatra Asmir Hasić, član Predsjedništva SBiH .

Predsjednik KO Demokratske fronte TK Zlatan Begić za RTV TK izjavio je da je njihov stav od početka jasan, te da oni neće ulaziti u vlast sa PDA. Ističe da su sa koalicionim partnerima formirali aktuelnu Vladu, kako bi se prekinuo način vođenja TK kako se to radilo u periodu kada je PDA bila vodeća stranka na TK. Begić je istaknuo i da je njihova namjera bila spriječiti spajanje SDA i PDA na TK.
Socijaldemokrate BiH su u saopštenju za javnost podsjetili na ranije izjave iz Naše stranke koje su se odnosio na stav da neće u vlast sa PDA, te ukazali na politčku neprincipijelnost SDP-a i Naše stranke.

Pročitajte...