Skupština opštine Srebrenica: Bošnjački odbornici neće učestvovati u radu Skupštine

U ponedjeljak, 29. marta, održana je konstituirajuća sjednica Skupštine opštine Srebrenica koju su bošnjački odbornici napustili nakon polaganja zakletve jer “nije potpisan koalicioni sporazum između srpskih i bošnjačkih političkih predstavnika”. Nastavku konstituirajuće sjednice, koja je održana 31.marta, a na kojoj je, između ostalog, usvojen budžet Opštine za 2021. godinu bošnjački odbornici također nisu prisustvovali. Odbornik inicijative “Moja adresa: Srebrenica” Ćamil Duraković kazao nam je da bošnjački predstavnici ne žele biti predmet političkog nasilja, preglasavanja i dominacije.

Novinarka: Devleta Brkić

Odbornici Koalicije ‘Moja adresa: Srebrenica’ neće učestvovati u budućim nelegalnim sjednicama Skupštine opštine Srebrenica koje saziva potpredsjednik Skupštine, obzirom da skupština nije konstituirana u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, Statutom i Poslovnikom opštine Srebrenica, kazao nam je odbornik Ćamil Duraković. Kako ističe od strane lidera probosanskih stranaka i prijatelja iz Međunarodne zajednice zamoljeni su da prihvate mandate, kako bi se kroz lokalane institucije borili za ostvarivanje prava svojih sugrađana.

– Tako smo i postupili, 29.03. nas šest iz probosanskog političkog bloka došlo je na tu konstituirajuću sjednicu koja ima određene zakonske procedure koje trebaju da se prođu kako bi se konstituisala lokalna vlast. Prije toga sa partnerima iz srpskih stranaka koje u dobile legitimitet svojih građana sjeli smo da probamo dogovoriti koncept i uslove ulaska u vlast, jer smo pripremili jedan sporazum koji je bio skoro pa prihvaćen. Nažalost na sam dan konstituirajuće sjednice naše kolege iz srpskih stranaka nisu prihvatile taj minimum uslova koje smo mi imali i naravno mi smo napustili sjednicu, istakao je Duraković.

Duraković naglašava da je politička kriza u Srebrenici dodatno produbljena održavanjem nastavka konstituirajuće sjednice, na kojoj je imenovan potpredsjednik Skupštine budući da predsjednik mora biti iz reda Bošnjaka, te Komisija za staut i propise, Komisija za budžet i finansije i Komisija za izbor i imenovanje.

– Nastavili su svoj rad, umjesto da relaksiramo situaciju, da se vratimo za pregovarački stol oni su upravo dokazali zašto smo mi ustvari i bili u pravu kada smo u našoj platformi kazali da zahtjevamo izmejenu Statuta lokalne zajednice odnosno opštine Srebrenica u kojoj bi se zaštitila prava, odnosno ne bi bilo preglasavanja, političke dominacije. Sada se pokazuje da imamo problem sa takvim političkim strukturama koje bi najradije da nema Bošnjaka u lokalnoj vlasti, iako smo po popisu stanovništva iz 2013. godine i većina u Srebrenici, tačnije 54,1 posto, kazao nam je Duraković.

U rješavanje političke krize u Srebrenici, mišljenja je Duraković, trebale bi se uključiti i više instance vlasti iz Sarajeva i Banja Luke, kako bi se došlo do jednog konstruktivnog rješenja u kojem ne bi bilo preglasavanja i u kojem bi svi bili ravnopravno zastupljeni u lokalnoj zajednici.

– Lokalna zajednica ne može da trpi, građani ne mogu da čekaju budžet, program rada, i naravcno iz tih razloga treba deblokirati loklanu zajednicu. Dolazi 11.juli gdje je lokalna zajednica neophodna kao partner za realizaciju same dženaze, komemoracije. Sve su to ozbiljna politička pitanja da bi se prepustilo sve tamo nekim lokalcima, pojednicima koji dolaze prvenestveno iz manjih političkih stranaka, zaključuje Duraković.

Iz Koalicije ‘Moja adresa: Srebrenica’ poručuju da su opredijeljeni za dijalog, ali ne po svaku cijenu, posebno ne onu gdje će dozvoliti da se nakon genocida, i dalje provodi političko nasilje nad Bošnjacima, jer za njih Srebrenica nije samo nekoliko lokalnih pozicija. Srpske političke stranke pozvali su da se „vrate u okvire zakona i Statuta Opštine Srebrenica, da se vrate dijalogu sa Bošnjacima i dogovoru koji će definirati odnose kroz izmjene Statuta opštine, što će u konačnici dugotrajno doprinijeli stabilizaciji i napretku Srebrenice.

(RTVTK)