Slovenija košarkaški prvak Evrope

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

 

Slovenija je prvi put  osvojila evropsko zlato u košarci. Slovenci su u finalu Eurobasketa 2017. u Sinan Erdem areni u Turskoj savladali Srbiju (93:85).

Još jednu simultanku za svoju zemlju na ovom prvenstvu odigrao je Goran Dragić, velemajstor, koji je prije početka takmičenja najavio oproštaj od reprezentacije, te nagovijestio da želi otići u velikom stilu.
Jednostavno, svi protivnici Slovenije na Eurobasketu 2017.nisu imali rješenje za njihovu igru, jer Slovenci su na prvenstvu upisali pobjede u svim mečevima, a Dragić je do finala prosječno postizao 21 poen po meču te imao 5,4 asistencija.Ovaj put brojao je do 35 poena i sedam asistencija.

Za Sloveniju je ovo bilo prvo finale na velikom takmičenju. Zapravo, oni su u Turskoj igrali tek svoje drugo polufinale na velikom takmičenju.

Sloveniju su predvodili sjajni Dragić s 35 poena i sedam asistencija te Prepelič sa 21 poenom. Dončić je ubacio osam poena i imao sedam skokova. Za Srbiju Bogdanović je ubacio 22 poena, dok je Mačvan dodao 18 poena.

- Advertisement -spot_img
Najnovije na portalu
Popularno