Španija izdala potjernicu za Puigdemontom i četvero katalonskih ministara

MADRID, 3. novembra (FENA) – Španski sudac izdao je evropsku potjernicu za smijenjenim katalonskim predsjednikom Carlesom Puigdemontom, izjavio je njegov advokat Paul Bekaert za belgijsku televizijsku stanicu VRT NWS u četvrtak navečer.

Potjernice su također izdate za još četvero bivših katalonskih ministara koji su također u Belgiji, saopćio je Bekaert.

On nije pružio više detalja o potjernici, koju sada belgijski tužioci moraju razmatrati, ali je nagovijestio da će Puigdemont uložiti žalbu na svaku belgijsku odluku da ga izruči Španiji.

Nije bilo potvrde izdavanja potjernica iz Španije. U ranijim izvještajima španskih medija navodi se da je sutkinja Carmen Lamela pripremila potjernice ali da ih još nije zvanično poslala.

Svih pet katalonskih poslanika koji su izvedeni na ročište pred Nacionalni sud u Madridu suočava se s optužbama za pobunu, pozivanje na nemire i pronevjeru javnih sredstava. Te optužbe povlače zatvorske kazne i do 30 godina.

Sud je već naredio pritvor bez kaucije za osmero ostalih članova regionalne vlade koji su svjedočili na sudu u četvrtak, uključujući bivšeg potpredsjednika katalonske regionalne vlade  Oriola Junquerasa.

Devetom članu regionalne vlade, Santi Vili, određena je kaucija od 50.000 eura, prenosi dpa.

(RTVTK/FENA) B.D.

Pročitajte...