Specijalna olimpijada BiH: U Tuzli održan Inkluzivni fudbalski turnir

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana izbjeglica koji je utemeljen decembra 2000. godine odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i Specijalna olimpijada BiH uz podršku Lions Clubs International Foundation i Lions Tuzla je na stadionu Tušanj organizovala “Inkluzivni nogometni turnir” na kome su  učešće uzele ekipe  FK “Sloboda”, FK “Mladost”, KSS “Sunce” i PUŽ (ekipa igrača iz Sigurne kuće u Tuzli).

U okviru globalne inicijative, 12.oktobra 2017. u Tuzli, Specijalna olimpijada BiH i LIONS ZONA BOSNE i HERCEGOVINE, potpisali su Memorandum o razumijevanju i saradnji, kako bi formalizovali nacionalno partnerstvo kao dio zajedničke predanosti da se unaprijedi inkluzivna razvojna platforma i podrška osobama sa intelektualnim teškoćama.

Ovom sportskom manifestacijom željeli su dati punu podršku naporima, da se podigne svijest o potrebi razumijevanja situacije i statusa migranata. Kao ljudi, kao drušvo, treba da se uradi sve što je u našim realnim mogućnostima da ljudima koji su u stalnom pokretu, koji traže bolje, humanije uvjete za sebe i svoje obitelji, olakša njihov put ka rješevanju njihove složene životne situacije.

Učesnicima su se obratili  predstavnici LIONS Tuzla na čelu sa predsjednikom Almirom Šahinpašićem, dopredsjednicom Rejhana Dervišević i  dopredsjednicom Lions Zone BiH Sabinom Mujezinović,  dok je takmičenje zvanično otvorio predsjednik FK “Sloboda” Elmir Šećerbegović.

Pobjednik turnira je ekipa  FK “Mladost” iz Soline, drugo mjesto pripalo je juniorima FK “Sloboda”, treće mjesto osvojila je ekipa PUŽ, dok  je četvrto mjesto pripalo ekipi KSS “Sunce”.

Pored  organizacije ovog Inkluzivnog nogometnog turnira Specijalna olimpijada BiH je 17. juna u Sarajevu organizovala Porodični zdravstveni forum za roditeljke djece sa poteškoćama i roditeljke izbjeglice koje trenutno borave u Kampu “Ušivak” u Sarajevu kako bi na najbolji način skrenula pažnju na diskriminaciju prema osobama sa poteškoćama u razvoju u ostvarivanju njihovim elementarnih prava koja su propisana svim medjunarodnim konvencijama.

- Advertisement -spot_img
Najnovije na portalu
Popularno