Spreman prijedlog Zakona o naučno – istraživačkom radu Tuzlanskog kantona

Na dnevnom redu naredne sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona, naći će se i prijedlog Zakona o naučno-istraživačkom radu. U Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK su istakli da su za ovaj zakon konsultovana najbolja rješenja i standardi iz okruženja te da će za njegovo provođenje biti obezbijeđena dodatna finansijska sredstva za naknadu članovima kantonalnog savjeta za nauku ali i za finansiranje istraživačkih programa.

U Tuzlanskom kanotnu na snazi je još uvijek Zakon o naučno – istraživačkom radu, donesen 1999. godine. Na nivou države je prije osam godina, usvojen okvirni zakon koji se odnosi na ovu oblast. Propisao je obavezu svim kantonima i Federaciji da usklade svoje propise sa ovim dokumentom. Prilikom izrade novog kantonalnog Zakona o naučno-istraživačkom radu konsultovana su najbolja rješenja. Očekuje se zato da će novi zakon na temeljit i moderan način regulisati ovu oblast. U odnosu na aktuleni, donosi značajne promjene.

  • Sistemski se uvode novi pojmovi i organizacije koje se mogu baviti naučno-istraživačkim radom, definisana su zvanja radnika koji se mogu baviti tim aktivnostima, način finansiranja i osnivanje rada kao i registar koji će biti uspostavljen u roku od godinu dana nakon donošenja zakona, u koji će biti registrovane sve naučno-istraživačke organizacije i koje će u budućnosti moći da apliciraju na program finansiranja naučno-istraživačkog rada, kazao je između ostalog Malik Ikanović, stručni saradnik za visoko obrazovanje u kantonalnom Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Prije nego što je utvrđen prijedlog zakona o naučno-istraživačkom radu Tuzlanskog kantona, njegov nacrt je u javnoj raspravi proveo 45 dana. Primjedbe su mogla dostaviti općinska vijeća, visokoškolske ustanove, kantonalne inspekcije, privredna komora i drugi. Nacrt je iz skupštine u ovu proceduru upućen još u martu, sve u skladu sa okvirnim državnim zakonom

  • Moram reći da u ostavljenom roku za vođenje javne rasprave niti jedan subjekt nije dostavio primjedbu na nacrt Zakona. vrlo često govorimo o interesovanju za nauku za istraživački rad a evo vidimo da se ni visokoškolske ustanove, koje su najpozvanije da govore o tome, nisu niti jednom izjasnile, pojasnio je Zlatan Muratović, kantonalni ministar obrazovanja.

Za provođenje ovog zakona bit će potrebna dodatna finansijska sredstva.  Za početak 149 hiljada. Riječ je o sredstvima za naknadu članovima kantonalnog savjeta za nauku i tehnologiju te za finansiranje istraživačkih programa. Ukoliko Zakon dobije podršku u Skupštini Tuzlanskog kantona sredstva će biti planirana u budžetu za narednu godinu.

Sagovornici:
Malik Ikanović, stručni saradnik za visoko obrazovanje i nauku TK
Zlatan Muratović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK

Više u video prilogu.

Pročitajte...