Spremna treća covid bolnica na UKC-u Tuzla

Najveći broj covid pozitivnih pacijenata na TK zabilježen je u novembru prošle godine, dok ih je najmanje bilo u fabruaru, zvanični su podaci Ministarstva zdravstva TK. Nakon 8. marta epidemiološka situacija se počela usložnjavati, te je broj potvrđenih slučajeva počeo iz dana u dan rasti. Ono što zabrinjava jesu sve teže kliničke slike pacijenata.

U posljednjih pet mjeseci, najveći broj potvrđenih slučajeva covida na području našeg kantona registrovan je u novembru, 3.279. Najmanji broj registrovanih slučajeva zabilježen je u februaru 894. Najveći broj umrlih registrovan je u decembru 197. Najmanji broj umrlih registrovan je u mjesecu februaru 43.

– Mi smo sa brojem hospitaliziranih pacijenata, dostigli onaj vrh koji se pojavio krajem novembra, početkom decembra i već smo spremni sa trećom kovid bolnicom. To je drugi sprat Plave bolnice sa kapacitetom 60 postelja – ističe Šekib Umihanić, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC- a Tuzla.

Epidemiološka situacija, dodaje profesor Umihanić je nepovoljna, ali Klinički centra Tuzla još uvijek može podnijeti teret pandemije. Naglašava i da je potrebno dodatni ojačati primarni zdravstveni sistem, odnosno domove zdravlja.

– Da se tamo pomogne kolegama koji su već u kovid ambulantama i da oni vode tu glavnu riječ u tretmanu bolesnika u prvim sedmicama bolesti i da na vrijeme detektuju te teške oblike i upućuju ih na Klinički centar – napominje Umihanić.

Kliničke slike covid pozitivnih pacijenata posljednjih sedmica su teže nego ranije, jer je došlo do novog soja covida. Bolest se brže razvija, duže traje, a sve više obooljelih su osobe mlađe i srednje životne dobi.

Pročitajte...