SPS: Nastavlja se trend smanjenja novopristiglih i registrovanih migranata u BiH

Služba za poslove sa strancima od početka 2020. godine registrirala je 13.683 migranta koji su iskazali namjeru podnošenja zahtjeva za azil, što je za 45 posto manje u odnosu na isti period prošle godine kada je Služba registrovala 25.076 migranta koji su iskazali namjeru za azil.

U ovom mjesecu Služba je registrirala 1.207 migranata koji su iskazali namjeru za azil, što je za 34 posto manje u odnosu na mjesec septembar ove godine kada je registrirano 1.837 migranata, čime se nastavlja trend smanjenja novopristiglih i registriranih migranata u Bosni i Hercegovini – saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Kao rezultat kontinuiranog provođenja operativnih aktivnosti, Služba za poslove sa strancima je u proteklih sedam dana zbog nezakonitog ulaska ili boravka izrekla mjeru protjerivanja za 13 stranih državljana sa zabranom ulaska i boravka u Bosni i Hercegovini, među kojima su državljani Afganistana, Pakistana i Iraka.

Navedeni strani državljani su stavljeni pod nadzor u Imigracioni centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja s teritorije Bosne i Hercegovine.

U saopćenju se navodi da je u posljednjih sedam dana Služba za poslove sa strancima udaljila je 11 stranih državljana među kojima su četiri državljanina Turske, četiri državljanina Albanije, dva državljanina Afganistana i jedan državljanin Sirije.

Stranim državljanima su prethodno izrečene mjere protjerivanja, te su do udaljenja s teritorije Bosne i Hercegovine boravili pod nadzorom u Imigracionom centru.

Na osnovu Sporazuma o readmisiji s Republikom Srbijom, državljanin Sirije i državljani Afganistana su vraćeni u Republiku Srbiju, dok su državljani Albanije i Turske vraćeni u zemlje porijekla.

U privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 6.377 migranata – navodi se u saopćenju Službe za poslove sa strancima.

Pročitajte...