Srijeda na Filozofskom fakultetu: Tekstovi popularnih pjesama u univerzitetskom istraživanju

Počela je nova sezona predavanja za studente i građanstvo na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Svake predzadnje srijede u mjesecu, do kraja maja naredne godine bit će organizovana tematska predavanja iz oblasti društvenih i humanističkih nauka, kojima osim studenata mogu prisustvovati i drugi građani. Prvo ovosezonsko predavanje bilo je posvećeno izučavanju frazema kao kreativnog izražavanja u muzici koje su održale profesorice Odsjeka za bosanski jezik i književnost. Evo i detalja o tome.

novinar Azra Mešić

Jezik tekstova pjesama na muzičkoj sceni u Bosni i Hercegovini prepun je frazema, koji simboliziraju specifična značenja poput protesta, kletve, blagoslova ili otpora, kažu profesorice Marijana Nikolić i Indira Šabić koje su ovu temu istraživale u okviru projekta koji je finansiralo Federalno ministartsvo za nauku i obrazovanje.

– Brojni su primjeri koje smo mi uvrstili u svoje istraživanje uključujući tu ilahije i kaside, liturgijsku muziku, zatim folklornu muziku, pjesme sazlija i guslara, zatim novokomponovana muzika, rep, trep i sve ono što danas naša omladina rado sluša, kaže dr.sc. Marijana Nikolić.

Istraživanje je pokazalo da su frazemi iz jezika tipa „boss ili hadžija“ opjevanog u hitu Zabranjenog pušenja ili „što se nižu moji dani kao biseri“ iz naslovne pjesme za film Pjera Žalice, ili „nikad neće prestat glave da nam pune“ od Dubioze kolektiva, našli svoje mjesto u svakodnevnom kulturloškom izrazu domaće muzičke scene.

Većina popularne muzike nalazi se u statusu subkulture. Tome najviše pogoduju tekstovi hip-hopa koji u svojim dijelovima prestaju biti politički korektni. Zasićeni su pogrdnicama, psovkama, vulgarizmima. A koji je cilj tih disfemizama – da isprozivaju ili stigmatiziraju pripadniike manjina etničkih, nacionalnih, seksualnih, pojašnjava dr.sc. Indira Šabić.

Tema prilagođena interesu mladih ljudi bila je prva u četvrtom ciklusu predavanja organizovanih u okviru Srijede na Filozofskom fakultetu.

Predavanja će se održavati svake predzadnje srijede u mjesecu od oktobra do maja sa izuzetkom januara kad nemamo redovnu nastavu, pa ćemo napraviti pauzu. U fiksnom terminu od 17 sati, kaže za RTVTK dr.sc. Gabriel Pinkas, prodekan za naučno istraživački rad na ovom Fakultetu.

Do kraja maja Filozofski fakultet će organizovati ukupno 5 predavanja domaćih profesora i dva u kojima će učestvovati gosti sa univerziteta iz susjedne Hrvatske.

Pročitajte...