SSSBiH o poskupljenju hljeba

Poskupljenje hljeba i pekarskih proizvoda je neminovno, kažu u Savezu samostalnih sindikata BiH. Nebriga odgovornih u Bosni i Hercegovini koji, kako navode, ne čine ništa na zaustavljanju konstantnog rasta cijena najosnovnijih prebramebnih proizvoda u konačnici ima ogroman udar na građane i njihovu egzistenciju.
“Ova poskupljenja koja su najavljena vezana za hljeb i pekarske prozvode je samo slijed onoga što se događa prethodnih mjeseci. S obzirom da BiH uvozi 80 posto potrebne pšenice i njeno poskupljenje na globalnom nivou od 23 posto, poskupljenje međunarodnog transporta i nafte, sve to utiče na trenutnu situaciju u kojoj se nalazimo. Nnećemo moći izbjeći poskupljenje hljeba i pekarskih proizvoda, a znamo koliko ti proizvodi imaju udjela u svakodnevnoj ishrani bosanaca i hercegovaca, izjavila je Lejla Čaušević Sućeska, stručna saradnica za međunarodnu saradnju i informisanje SSSBiH.
Savez samostalnih sindikata BiH godinama upozorava nadležne, naročito Vladu Federacije BiH i Vijeće ministara da preduzmu hitne korake za zaštitu domaćih proizvođača.
“S obzirom da je sve teže uvesti pšenicu, a da su naši silosi prazni, Vlada F BIH mora otkupiti sav višak proizvoda od domaćih proizvođača i time stvoriti bar neku vrstu robnih rezervi, da jesen dočekamo malo mirniji, da se ne suočimo sa nestašicom osnovnih potrepština, te da ono što bude dostupno u prodavnicama ne bude enormno visokih cijena”, kazala je čaušević Sućeska.
Odavno je trebalo preusmjeriti novac iz raznih fondova i donacija u poljoprivredu i time osigurati proizvodnju proizvoda koji će zadovoljiti najveći dio potreba građana naše zemlje, kažu u sindikatu. Ono što slijedi u narednom periodu su sastanci sa udruženjima potrošača u F BiH kako bi kroz različite inicijative uticali na donošenje zaštitnih mjera. Ukoliko nadležni ne pokažu razumijevanje u Savezu samostalnih sindikata BiH kažu da će pravdu i zaštitu po svim osnovama tražiti na ulici.

Pročitajte...