Stanje u poduzetništvu u TK na zadovoljavajućem nivou. Čekaju se novi podaci, a prve prognoze nisu optimistične.

Mala i srednja preduzeća na području Tuzlanskog kantona prema posljednem izvještaju ministarstva privrede TK, na nivou su trogodišnjeg prosjeka, odnosno u TK ih je 3.700. Ovo govore podaci iz 2019 godine, obrađeni u septembru ove godine. I kada su obrti u pitanju posljednja dva izvještaja prezentovana u junu za 2019 ( u ovoj godini )  i 2018 godinu ne odstupaju od prosjeka. Pretpostavka je da će se ovi podaci mijenjati u izvještajima ove godine zbog situacije izazavne korona virusom. Ovogodišnji Izvještaj o malim i srednjim preduzećima očekuje se da će biti puno drugačiji od prethodnih zbog zatvaranja kako obrta tako i malih i srednjih preduzeća u prvom kvartalu ove godine. O ovoj temi detaljnije informacije dali su nam Adisa Gotovušić, stručni savjetnik za poduzetništvo u ministarstvu privrede TK i Asmir Hasić, ministar privrede TK.

 

Prema analazi minisarstva privrede kada je u pitanju poređenje posljednjeg izvještaja o stanju malih i srednjih preduzeća u odnosu na onaj od prije godinu dana, sitauacija se nije znatno mijenjala.

Adisa Gotovušić, stručni savjetnik za poduzetništvo u ministarstvu privrede TK:

Od ukupnih broja malih i srednjih preduzeća u TK kojih je 3.700, oko 91 posto je malih preduzeća ostalo su srednja, prema posljednjem izvještaju iz 2019 godine. Slična situacija je bila i u 2018 i nekoliko godina unazad.

I kada je u pitanju obrt posljednja dva izvještaja resornog ministarstva su slična. Tuzlanski kanton i dalje je lider u oblasti obrtništva na području Federacije BiH jer od ukupnog broja registrovanih  obrta jedna četrtina se nalazi na području TK.

Adisa Gotovušić, stručni savjetnik za poduzetništvo u ministarstvu privrede TK:

U 2019 registrovano je 11.442 obrta, što je jedna četvrtina obrta na području FBiH. Najviše obrta je u Tuzli a nakon toga Gradčcu,Gračanici, Lukavcu i Živinicama. Ovi podaci ne odstupaju od onih iz 2018 godine.

I za obrt i mala i srednja preduzeća dominiraju djelatnosti iz oblasti trgovine, ugostiteljstva i poljoprivrede.

Adisa Gotovušić, stručni savjetnik za poduzetništvo u ministarstvu privrede TK

U obrtništvu preovladavaju djelatnosti koje se tiču trgovine, popravke motornih vozila, pružanja smještaja, hotelijerstvo i ugostiteljstvo, preradživačka industrija, prevou i skladištenje. Također su zastupljene i djelatnosti iz oblasti poljoprivrede, starih zanata,pekara i turističkih agencija. Istim djelatnostima bave se i mala i srednja preduzeća.

Nažalost, prvi pokazatelji za ovu godinu nisu dobri i već upućuju da će biti znatne razlike u odnosu na posljednje izvještaje. Prema podacima iz aprila ove godine ministar Hasić nema optimistične podatke.

Asmir Hasić, ministar privrede TK:

Prema podacima koje raspolaže minirstvo privrede iz aprila ove godine 3821 obrtu je zabranjen rad što je uslovilo gubitak posla za 5267 ljudi. Kada su u pitanju mala i srednja preduzeća 651 što je uslovilo otpuštanje2725 ljudi.

Ipak, uprkos krizi izazvanoj pandemijom miz ministarstva privrede TK trude se da poduzetnicima pomognu da prebrode težak period koji je pogodio cjelokupnu privredu naše zemlje. Nakon kreditnog aranžmana sa BBI bankom, pomoć privredi osiguraće se i novim krednim sredstvima.

 

Asmir Hasić, ministar privrede TK:

Ministarsvo privrede je obezbjedilo niz programa konkretne pomoći, pored implementacije sredstava za pomoć privredi putem kreditne linije putem unikredit banke od 60 miliona i 500.000 maraka putem Unikredit banke za pomoć privredi i poduzetništvu.

Ministar Hasić, navodi da privrednici ne trebaju biti u panici usljed eventualnog pogoršanja situacije za obrtnike, poduzetnike, mala i srednja preduzeća jer je je već sada izvjesno da naš kanton u narednom periodu neće proglađavati lokdown, što bi izazvalo probleme slične onima s početka ove godine.

 

 

Pročitajte...