Stipendije i posao nisu dovoljni da učenici upišu zanat?!

Prema još nezvaničnim podacima, u srednje škole na Tuzlanskom kantonu upisano je oko četiri hiljade učenika. Najveći broj njih upisao je Medicinsku školu, što je posljednjih godina izražana praksa. Od velike koristi nisu bili ni apeli poslodavaca, niti stipendije koje je Vlada Tuzlanskog kantona planirala za učenike koji upišu neki od deficitarnih zanimanja.

Zidari, tesari, tepetari, rudari neka su od zanimanja kojih će i dalje manjkati na tržištu rada Tuzlankog kantona. Iako bi učenici koji bi se opredjelili za upis ovih zanata imali stipendiju i siguran posao nakon školovanja, to nije bilo dovoljno da djecu motiviše da upišu neki od ovih smjerova.

Ministarstvo obrazovanja i nauke TK ove je godine upisnu politiku uskladilo sa potrebama tržišta rada, ali interesa za izučavanje zanata gotovo da nema. Uključena je bila i Kantonalna privredna komora i Služba za zapošljavanje TK.

Najviše inetersa mladi su i ove godine iskazali za upis u Medicinsku školu. Osim u Tuzli odjeljenja medicinskih škola su pokrenule Mješovite srednje škole u Banovićima, Čeliću, Gračanici, Gradačcu, Kalesiji, Lukavcu i u Živinicama, a jedna od tuzlanskih gimnazija pokrenula je medicinski smjer. Podsjećamo, učenicima je na raspolaganju bilo 5.962 mjesta u sedam tipova gimnazija, te 40 stručnih zvanja, 39 zanimanja, četiri umjetnička, dva vjerska zvanja i dva pomoćna zanimanja za učenike s teškoćama u razvoju.

Pročitajte...