Susret Turković-Mijatović: Razgovarano o promociji projekata u Srebrenici

Strasbourg, Francuska - 3. mart 2020: Bisera Turković (L), zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH, sastala se sa Dunjom Mijatović (D), komesarkom za ljudska prava Vijeća Evrope. ( MVP BiH - Anadolu Agency )
– Ministrica je rekla da izuzetno cijeni inicijativu komesarke za ljudska prava za proglašenje 11. jula za Međunarodni dan obilježavanja genocida u Srebrenici od strane Ujedinjenih nacija

SARAJEVO (AA) – Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH, sastala se sa Dunjom Mijatović, komesarkom za ljudska prava Vijeća Evrope, prenosi Anadolu Agency (AA).

Turković se sastala s Mijatović 2. marta na marginama sastanka Komiteta ministara Vijeća Evrope koji se održava danas u Strasbourgu i tom prilikom joj čestitala izbor za komesarku i izrazila posebno zadovoljstvo što je državljanka Bosne i Hercegovine po prvi put izabrana na tu visoku dužnost u VE.

Turković se zahvalila na dosadašnjem angažmanu za Srebrenicu u Vijeću Evrope, odnosno organizaciji izložbe o genocidu u Srebrenici na marginama ljetnog plenarnog zasjedanja Parlamentarne skupštine VE u junu 2019. godine, navode iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministrica je rekla da izuzetno cijeni inicijativu komesarke za ljudska prava za proglašenje 11. jula za Međunarodni dan obilježavanja genocida u Srebrenici od strane Ujedinjenih nacija. Razgovarano je i o drugim inicijativama za promociju projekata u Srebrenici i podizanju svijesti građana izvan BiH. Mijatović je tom prilikom najavila dolazak na ovogodišnje obilježavanje godišnjice u Srebrenici.

Sagovornice su razmijenile stavove o migrantskoj krizi u BiH i razvoju situacije nakon zatvaranja kampa Vučjak, o pitanju zaštite osoba sa posebnim potrebama i aktivnostima ureda komesarke vezano za slučaj Pazarić, te o zvaničnoj posjeti komesarke za ljudska prava Bosni i Hercegovini tokom 2021. godine, zaključili su iz ministarstva.