Sve spremno za 5. internacionalni festival srednjoškolskog teatra Juventafest

Na ovogodišnjem, 5. internacionalnom festivalu srednjoškolskog teatra Juventafest bit će izvedene predstave sudionika iz država regije, te Rusije, Slovačke i Rumunije.

Tročlani žiri u sastavu Admir Glamočak, Marijana Petrović i Ena Kurtalić birati dobitnike Grand Prix-a za najbolju predstavu i Specijalne nagrade žirija među šest predstava,

Selektovane predstave su:

KRALJ IBI, Alfred Jarry, reditelj: Igor Pavlović, Gradsko pozorište Bečej, Srbija

PUTNICI, Drago Pintarič i Patrik Komljenovič, reditelji: Borut Bučinel i Miha Maver, Teatar

Pozitiv, Ljubljana, Slovenija

MARATON, Claude Confortes, reditelji: Jana Strniskova i Anton Korenči, Državni

konzervatorij Bratislava, Slovačka

ZID, Kristina Štebih, reditelj: Davor Dokleja, Dramski studio DaDa, Kazališna družina Pinklec,

Čakovec, Hrvatska

RAZREDNI NEPRIJATELJ, Nigel Williams, reditelj: Luka Mihovilović, Gradsko kazalište Pula –

dramski studio INK, Hrvatska

ČITAJ!, tekst, rediteljica: Iulia Sitnikova, Pozorišni studio “Masks”, Ekaterinburg, Rusija

TICS, OPERA CAMIQUE, autorski projekat, reditelj: Nicolae Weisz, Dramski studio “Dramatis

Personae”, državna srednja škola “Mihai Eminescu”, Baja Mare, Rumunija

ŽABAR, Rainer Werner Fassbinder, reditelji: Marija Backović i Slaviša Grubiša, Dramski studio

“Prazan prostor”, Podgorica, Crna Gora

“Sve predstave u ovogodišnjoj selekciji odlikuje izuzetna hrabrost u odabiru tema i scenskom pristupu. Ovi mladi ljudi progovaraju o važnim društvenim problemima, a to uz pomoć svojih mentora čine vrhunski artikulisano i dosljedno i zato je vrhunsko zadovoljstvo gledati ih”, rekla je Asja Krsmanović, selektorica festivala.

Kao i prethodnih godina, i ove godine će tokom Festivala biti održan cijeli niz radionica u sklopu kojih će učesnici Juventafesta dobiti priliku da prošire svoja znanja iz domena teatarskog stvaralaštva.

Direktorica Festivala Jasna Diklić istaknula je za Fenu da je to jedinstven festival, u kojem su svi sudionici pet dana trajanja zajedno.

”Obično se dođe, odigra predstava i ode. Na ovom festivalu svi sudionici – srednjoškolci su pet dana trajanja tog festivala zajedno. Idu na radionice, gledaju jedni drugima predstave i to je obavezan dio njihovog sudjelovanja na festivalu. Oni se druže, razmjenjuju kreativnost, ruše predrasude”, naglasila je.

Precizira da se četiri radionice (lutka, maska, pokret i muzika) održavaju u kontinuitetu od prvog festivala, a od ove godine bit će dodate još dvije radionice. Jedna je o rodnoj ravnopravnosti – iz nevladine organizacije  XY, a druga se odnosi na edukaciju nastavnika srednjih škola na području KS-a koji vode dramske sekcije u svojim školama.

”Često smo dobivali upite kako raditi s tim mladim ljudima. Ovo je prilika, imamo dosta prijava”, kaže ona. Ističe podršku Ministarstva obrazovanja KS-a, koje je uputilo preporuku svim srednjim školama da prisustvuju toj vrsti radionica.

Diklić vjeruje da će i ovogodišnji festival biti veoma kvalitetan i dodaje da “srednjoškolci prave čuda”. Ipak s razočarenjem naglašava da već peti festival ne mogu dobiti predstavu srednje škole iz Sarajeva, grada u kojem se festival i održava.

”Dovodili smo predstave iz cijele BiH (Tuzle, Bijeljine, Banje Luke, Zenice), ali ne i iz Sarajeva. I ono što nam se nudi, ispod je svakog kriterija. Možda će radionica za nastavnike doprinijeti (ili bi mogao da nam pomogne neko drugi ko se želi baviti tom vrstom vanškolske aktivnosti) da za narednu godinu imamo i predstavu iz grada u kojem se održava takav festival”, istaknula je.

Internacionalni festival srednjoškolskog teatra Juventafest nastao je 2013. godine s namjerom da se ponudi kvalitetan kulturni sadržaj namijenjen mladoj publici. Juventafest nudi najbolji pregled srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva u regiji, te istovremeno doprinosi stvaranju nove teatarske publike, povezuje mlade ljude zainteresirane za teatar i nudi im mogućnost da uče i usavršavaju se kroz rad i druženje.

Peti internacionalni festival srednjoškolskog teatra Juventafest održava se od 9. do 13. septembra u Sarajevu, a otvaranje je najavljeno za 9. septembar u 19.30 sati u Pozorištu mladih.

(RTV TK / Fena )

Pročitajte...