Sve spremno za IX. lutkarsko bijenale Bugojno

Najbolje lutkarske predstave iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i BiH bit će odigrane od 11. do 15. septembra u Bugojnu. Naime, u ovom gradu središnje Bosne održava se IX bugojansko lutkarsko bijenale, koje nastavlja tradiciju Bijenala jugoslovenskog lutkarstva. Ceremonija otvaranja ovogodišnjeg susreta lutkara iz regiona počinje u ponedjeljak u 16 sati u pozorišnoj dvorani KSC-a Bugojno. U takmičarskom programu učestvovat će: Malo pozorište „Duško Radović“ iz Beograda s predstavom „Andersenovi kuvari“, Lutkovno gledališće Maribor iz Slovenije s predstavom „O dečki in pingvinu“, Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka (Hrvatska) – „Deveta ovčica“, Dječije pozorište RS-a iz Banje Luke (BiH) – „Odisej – san o povratku“, Pozorište lutaka Mostar – „Ljepotica i zvijer“ i Gradsko pozorište Podgorica iz Crne Gore s predstavom „Bajka o ribaru i ribici“.

Program Bijenala, pored najboljih predstava iz regiona, upotpunite će specijalističke radionice za glumce-lutkare, radionica za izradu lutaka, izložbe, okrugli stolovi, scenska čitanja lutkarskih tekstova, promocija zbornika lutkarskih tekstova i lutkarske predstave studenata sa ASU Sarajevo i Akademije umjetnosti iz Osijeka.

Predstave će se izvoditi u Bugojnu, Donjem Vakufu, Travniku i Gornjem Vakufu/Uskoplju. Članovi žirija koji će odlučivati o najuspješnijim predstavama na IX bijenalu bit će: Narada Nikšić (Sarajevo), Željko Hubač (Beograd) i Tamara Kučunović (Osijek). Moderator okruglih stolova će biti Ljubica Ostojić (Sarajevo). Radionicu za glumce-lutkare vodit će Dragoslav Todorović Šilja (Beograd), a radionicu za izradu lutaka Ria Trdin (Osijek).

Članovi žirija bit će Narda Nikšić, Željko Hubač i Tamara Kučunović, a moderator okruglih stolova Ljubica Ostojić. Radionicu za glumce-lutkare vodit će Dragoslav Todorović Šilja iz Beograda, a radionicu za izradu lutaka Ria Trdin iz Osijeka.

Direktor Bijenala Vahid Duraković kazao je kako lutkarska republika živi svoj san, jer je Bugojno kao domaćin Susreta pozorišta/kazališta lutaka Bosne i Hercegovine i Bugojanskog lutkarskog bijenala ponovo postalo lutkarski centar u Bosni i Hercegovini.

“Za ovu godinu je posebno bitno štampanje zbornika lutkarskih tekstova koji su u proteklih šest godina imali scenska čitanja u Bugojnu, kao i ustanovljenje nagrade za najbolji lutkarski tekst na nivou Bosne i Hercegovine, koja će se dodjeljivati bijenalno na Susretu pozorišta/kazališta lutaka Bosne i Hercegovine”, rekao je Duraković.

Bugojanski načelnik Hasan Ajkunić izrazio je zadovoljstvo što je lokalna zajednica partner Kulturno-sportskom centru u svim državnim i internacionalnim projektima iz kulture, te činjenicom da će taj grad uskoro posjetiti najznačajniji lutkari iz regije.

Pročitajte...