Sve više poljoprivrednika gasi proizvodnju

Više od 90 % hrane dostupne na tržnicama i trgovinama su iz uvoza. Na ovaj podatak su nedavno upozorili bh-a poljoprivrednici kao na alarm vlastima i građanima, prvima da nešto urade, a drugima da vode računa o tome šta kupuju i jedu. Prekomjerni uvoz i loš odnos vlasti prema poljoprivrednicima dovode do toga da se svake godine sve veći broj njih odlučuje na gašenje proizvodnje.
Nedavno je obznanjen podatak da bh-a građani jedu 92 % hrane iz uvoza. Domaći proizvođači upozoravaju građane da dobro promisle šta kupuju i od kakvih namirnica spremaju hranu.
U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla navode podatak da je pokrivenost domaće proizvodnje potreba stanovništva sa 25 do 30 procenata pala na 10 %. Suad Selimović iz KPK Tuzla, razloge za takvo stanje vidi u neadekvatnim podsticajnim politikama. Oni koji žive na zemlji i od zemlje podsjećaju da u svemu korist povlače nakupci, ali i domaći otkupljivači.
Slabljenje interesa za domaću proizvodnju nije slučaj samo u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Za primjer navodi Glamoč odakle je do sada nabavljao sjemenski krompir. Sve je teže doći do kvalitetnog sjemena iz tog kraja, jer je sve više poljoprivrednika koji jednostavno gase proizvodnju, ogorčen je ovaj poljoprivredni proizvođač.