Svečano u OŠ “Dubrave” – Nova oprema za kabinet informatike

Svečano je bilo danas u živiničkoj Osnovnoj školu „Dubrave“ gdje su domaćini zajedno sa pripadnicima Turske vojne misije u BiH i ministricom za obrazovanje i nauku Tuzlanskog kantona predali na upotrebu novoopremljeni kabinet informatike. Riječ je o 13 novih računara sa licenciranim operativnim sistemima i programima, ali i djelimično uređenje ukupno 8 školskih učionica.

novinar Azra Mešić

Turska vojna misija u Bosni i Hercegovini donirala je školi u Dubravama trakaste zavjese za učionice, a kabinet informatike, koji koriste učenici od 5. do 9. razreda opremila sa 13 kompletnih računara sa pratećim softverom.

  • Često se dešavalo nekim učenicima da kada rade zadatke, računar zablokira i da ne mogu da nastave taj zadatak koji su dobili. Nadam se da više tih problema neće biti, kaže učenica 8. razreda Azra Šabić.

Investicija je vrijedna oko 25.000 konvettibilnih maraka, kažu u školi.

  • Mi imamo jako dobru saradnju sa Turskom vojnom misijom u BiH. Ovo je jedna od škola u kojoj su donirali opremu. Turska dosta pomaže obrazovanje u BiH, kazala je ministrica za obrazovanje i nauku TK Fahreta Brašnjić.

Zahvaljujući donatorima, među kojima je Vlada Tuzlanskog kantona, ali i Vijeće roditelja, Osnovna škola Dubrave koju pohađa 380 učenika uspjela je dotrajale prozore zamijeniti novima, uraditi fasadu, a dotrajali kotao za grijanje na ugalj planiraju zamijeniti novim, na pelet.

  • U planu smo sad da opremimo jednu multimedijalnu učionicu, a dobili smo donaciju od BH telekoma od 4.000KM. Kupit ćemo i jednu pametnu tablu interaktivnu i zaokružiti jednu multimedijalnu učionicu, kaže za RTVTK Sanel Mumić, direktor OŠ „Dubrave“.

Osim ulaganja u centralnu, postepeno renoviraju i objekat Područne škole u Dubravama Gornjim. Tu su zamijenili kotao na ugalj i svu stolariju, a pokušat će obezbijediti novac i za fasadu, te za izgradnju fiskulturne sale za najmlađe osnovce.

Pročitajte...