Svečano u Rudarskoj školi: Od naredne godine očekuju i odjeljenje “naftaša”

Na Dan rudara svoj dan škole slave učenici koji se obrazuju za kadarove potrebne rudarstvu. Uz školsku svečanost, Rudarska je škola je promovirala dva nova zanimanja za koja će moći da se obrazuju učenici već u narednoj školskoj godini, a događaj je pratila i tematska izložba radova učenika osnovnih škola iz cijelog kantona.

novinar Azra Mešić

Na konkurs za likovne i literarne radove u Rudasku školu je stiglo više od 150 crteža i slika, te 70 priča, pjesama i drugih pisanih formi. Svi su učesnici osnovnih škola iz Tuzlanskog kantona dobili simbolične poklone za učešće na konkursu.

– Danas je dan škole i mi smo htjeli da podsjetimo ljude na jedno humano zanimanje, a to su sva zanimanja koja traže eksploataciju i istraživanje mineralnih sirovina, kaže profesorica Ismeta Hajradrević.

Rudarska škola tradicionalno obrazuje učenike za rudare, tehničare rudarstva, mehaničare i rukovaoce mehanizacijom. Svi se vrlo lako zapošljavaju u ovdašnjim rudnicima, a zahvaljujući RGGF-u u Tuzli imaju perspektivu i za dalje školovanje.

– Upisao sam ovu školu zato što je eksploatacija soli i uglja je velika i razmišljam da nastavim na fakultet i da završim ovo zanimanje, kaže za RTVTK učenik drugog razreda Jasedin Džudžanović.

Ova škola će od naredne školske godine ponovo početi obrazovati učenike za tehničare rekultivacije i hortikulture, a zbog aktuelnog početka istraživanja u oblasti naftne eksploatacije na području Bosne i Hercegovine upisat će i prvu generaciju rudarskih tehničara za bušotinske fluide.

– Zašto smo se za to opredijelili? Iz razloga što za 4 godine dok učenici budu završili oni će već imati zaposlenje. 6. januara mi imamo seminar povodom te teme. Imat ćemo goste, profesore i istražioce iz Sarajeva i iz Tuzle, kaže Begzada Ćosić, profesorica u Rudarskoj školi.

Za deficitarno četverogodišnje obrazovanje rukovaoc mehanizacije, Škola je od Vlade Tuzlanskog kantona učenicima obezbijedila mjesečene novčane stipendije, a u toku naredne godine pokušat će osigurati stipendiranje i za mehaničare.