SZO BiH i UNICEF BiH pozivaju građane da budu odgovorni i tokom ljeta

Kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Bosnu i Hercegovinu u partnerstvu sa Međunarodnim fondom za djecu Ujedinjenih nacija (UNICEF) u BiH upozoravaju da pandemija još nije prošla te pozivaju građane da budu odgovorni i tokom ljeta.

SZO za BiH i UNICEF u BiH sarađuju sa bh. vlastima kako bi se ovog ljeta smanjio broj slučajeva COVID-19, kao i broj smrtnih ishoda.

Kampanja #OdgovornoiTokomLjeta, koju je pokrenula Regionalna kancelarija SZO za Evropu u partnerstvu sa UNICEF-om za Evropu i centralnu Aziju, ima za cilj podršku u smislu procjene rizika koji predstavljaju intenzivnija putovanja i masovna okupljanja, uz preduzimanje svih mjera predostrožnosti.

Sa prvim prijavljenim slučajevima Delta varijante u BiH, budnost mora ostati na visokom nivou kako bi se izbjegao veći broj zaraženih i hospitalizovanih slučajeva.

Zbog toga je korištenje svih raspoloživih alata za sprečavanje transmisije od suštinskog značaja: prilagođeno i dosljedno praktikovanje svih mjera, u kombinaciji sa podjedakim udjelom imunizacije.

Kako je kazao dr. Fabio Scano, vršioc dužnosti šefa Kancelarije SZO za BiH, kampanjom se promoviše niz jednostavnih, ali efikasnih mjera koje građani Bosne i Hercegovine mogu preduzeti u cilju smanjenja rizika od infekcije virusom COVID-19:

– Ako želite da putujete, razmislite da li je to nužno. Ako se ipak odlučite za putovanje, uradite to bezbjedno. Nije trenutak da zanemarimo zaštitu. Ono što je zaista ključno je da Bosna i Hercegovina nastavi da ima nizak nivo transmisije virusa COVID-19 uz poštovanje svih propisanih mjera. Svako od nas pojedinačno mora u ovome da da svoj doprinos praktikovanjem fizičkog distanciranja, nošenjem maske, provjetravajem zatvorenih prostora i izbjegavanjem prenatrpanih prostorija. Sve ove mjere dovode do smanjenja transmisije i one se moraju i dalje provoditi. To je ono što #OdgovornoiTokomLjeta podrazumijeva i što smanjuje rizik od zaraze – kazao je.

Krajem ljeta, vlasti će se baviti planiranjem bezbjednog povratka djece i mladih u škole i na fakultete.

Dr. Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini, ukazala je na vezu između odgovornog ponašanja i ponovnog otvaranja škola.

– Izvanredno je da možemo vidjeti da je broj slučajeva, kao i smrtnih ishoda trenutno mali, ali borba još nije završena. Na nesreću, virus ne ide na ljetnji raspust i prema tome moramo praktikovati odgovorno ponašanje. Svako od nas može da da doprinos odgovornim i bezbjednim ponašanjem. Ovo će pomoći i nama i našoj djeci da se vratimo normalnom životu. Nastavićemo da radimo sa našim partnerima i vlastima na tome da osiguramo bezbjedno ponovno otvaranje škola krajem ljeta – kazala je Khan.

Iako se vakciniše sve veći broj ljudi i dolazi do ublažavanja određenih javnozdravstvenih mjera, još nije vrijeme da zanemarimo zaštitu s obzirom na rto da pandemija još nije prošla. Sada je vrijeme za #OdgovornoiTokomLjeta, saopćeno je iz Kancelarije SZO za BiH.

Pročitajte...