Tabaković: Prednost Grujičiću u utrci za načelnika Srebrenice donijeli birački odbori, a ne glasači

Trojka iz Srebrenice, osumnjičena za izborne prevare, jutros je puštena iz prostorija SIPA-e u Tuzli. Podsjećamo, SIPA je jučer ujutro uhapsila ove kadrove SDP-a BiH zbog sumnje da su tokom izbornog procesa ove godine ukrali identitet više srebreničkih Bošnjaka, te ih prijavili u Srbiji kako bio obezbijedili sigurne glasove za listu SDP-a i Mladena Grujičića, kandidata srpskih stranaka za načelnika Srebrenice. U međuvremenu Predsjednik Glavnog odbora Sociojaldemokratske partije BiH Saša Magazinović podnio je ostavku na tu funkciju, nakon što je SIPA uhapsila tri osobe, uključujući Begu Bektića, sada već bivšeg predsjednika organizacije SDP-a Srebrenica, zbog izbornih malverzacija.

Tri osobe koje su jučer uhapšene u akciji SIPA-e zbog sumnje za izborne nepravilnosti tokom održanih lokalnih izbora u Srebrenici, kako nam je potvrđeno, pušteni su jutros na slobodu. Razlog je taj što Tužilaštvo nije tražilo mjere zabrane i pritvora za uhapšene. SIPA će u narednom periodu Tužilaštvu BiH protiv osumnjičenih dostaviti izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu – rekao je Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e.

Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa” i Udruženje žena Podrinja Bratunac uputili su molbu članovima Centralne izborne komisije BiH da ponište izbore u Srebrenici. Istakle su da se više od 25 godina bore za istinu, pravdu i pomirenje. Ponavljanje izbora u Srebrenici jučer su tražili i okupljeni oko Inicijative Moja adresa: Srebrenica, te da od CIK svojim internim procedurama pokuša napraviti izbore koji će biti po zakonu, fer i korektni.

– Mi smo od samog početka upozoravali na te malverzacije i zloupotrebe u Srebrenici, teško je to ljudima objasniti izvan Srebrenice, s čim se mi ovdje susrećemo i da je to vrlo težak proces ovdje boriti se sa institucijama manjeg bh. entiteta i sa institucijama susjedne nam države Srbije – kaže Alija Tabaković, kandidat za načelnika Srebrenice.

Tabaković napominje da postoje i dokazi za pripadnike drugih političkih partija, koji su vršili zloupotrebe ličnih dokumenata. Ističe da su prednost Mladenu Grujičiću u utrci za načelnika Srebrenice donijeli birački odbori, a ne glasači.

– Ako uđete na zvaničnu stranicu CIK BIH vidjećete da je od 30 prijavljenih političkih partija, njih 10 ili 12 imalo 0 ili 2 glasa, dakle, bilo je bitno uzeti biračke odbore koji će glasati i upisivati i donijeti pobjedu u ovom slučaju tu razliku mog pritukandidata – dodaje Tabaković.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine zasjedat će sutra, a nezvanično, između ostalog će razmatrati i opciju poništavanja izbora u Srebrenici i Doboju. To je ujedno i jedan od zahtjeva inicijative “Moja adresa: Srebrenica”.

Pročitajte...