Tegeltija: Ne postoje blokade u Vijeću ministara BiH o imenovanju Božovića

Sarajevo, Bosna i Hercegovina - 16. januar 2019: Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izjavio je, povodom povlačenja s dnevnog reda današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH imenovanje Mlađena Božović za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, da će on ostati kandidat za tu funkciju na koju bi, kako očekuje Tegeltija, trebao biti imenovan 4. februara, ( Mustafa Öztürk - Anadolu Agency )
– Na zahtjev predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, s dnevnog reda današnje sjednice Zastupničkog doma državnog parlamenta povučena tačka dnevnog reda o potvrđivanju imenovanja Mlađena Božovića za državnog ministra ljudskih prava i izbjeglica..SARAJEVO (AA) – Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izjavio je, povodom povlačenja s dnevnog reda današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH imenovanje Mlađena Božović za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, da će on ostati kandidat za tu funkciju na koju bi, kako očekuje Tegeltija, trebao biti imenovan 4. februara, javlja Anadolu Agency (AA).

Upravo je na zahtjev predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH s dnevnog reda današnje sjednice Zastupničkog doma državnog parlamenta povučena tačka dnevnog reda o potvrđivanju imenovanja Mlađena Božovića za državnog ministra ljudskih prava i izbjeglica.

Kako je na konferenciji za novinare izjavio, Božović će i dalje biti njegov prijedlog za imenovanje na funkciju ministra ljudskih prava i izbjeglica BiH te da je sada na političkim partijama koje čine većinu u Predstavničkom domu da obave potrebne konsultacije.

“Uvijek je pitanje da li postoje blokade i slično. Što se tiče Vijeća ministara BiH, ono normalno funkcioniše i ne postoje nikakve blokade vezano za imenovanje Božovića niti političke partije koje su vodile razgovore imaju bilo kakve zahtjeve od predsjedavajućeg, bilo kog drugog ministra ili člana Vijeća ministara”, rekao je tegeltija.

Ova tačka je skinuta s dnevnog reda sjednice na zahtjev Stranke demokratske akcije (SDA) i zbog potrebe za dodatna usaglašavanja prolongirana do 4. februara, kada je planirana nova sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

“Očekujem da će na toj sjednici Božović biti imenovan. Izborom Vijeća ministara BiH izabran je zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice i on rukovodi radom ministarstva. Konsultacije su prije svega na relaciji SDA – SNSD i, po meni ili političkim partijama iz Republike Srpske, ne postoji nijedna primjedba od strane SDA vezano za Božovića ili za bilo koji dio njegovog rada, već je to vezano za neke druge odnose”, rekao je Tegeltija.

Istakao je da je dosta otvorenih pitanja između dviju stranaka, ali da imenovanje Božovića nije jedno od njih.

Dodao je Božović 10 godina radio u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice i da on na osnovu svojih profesionalnih referenci i ljudskih osobina može voditi ovo ministarstvo.