Tenis: Samo 1000 gledatelja može dnevno na Roland Garros

Hiljadu gledatelja dnevno moći će pratiti uživo mečeve na Roland Garrosu, gdje će u nedjelju započeti treći i posljednji teniski Grand Slam turnir u ovoj godini, što je direktor ovog događaja Guy Forget nazvao “velikim udarcem”.

Francuska vlada je u srijedu donijela nove, strože mjere obrane od širenja bolesti covida-19 za područje Pariza, čime je već treći put u manje od tri sedmice smanjen broj gledatelja koji će moći posjetiti Roland Garros u ovom neuobičajenom jesenskom terminu za pariški Grand Slam turnir, koji se redovito održava krajem maja i početkom juna.

U optimističnim najavama organizatori su se nadali da će moći popuniti do 60 posto kapaciteta u kompleksu na rubu Boulognske šume, ali su od početka septembra već dvaput smanjivali maksimalan dnevni broj gledatelja koji će moći posjetiti Roland Garros: prvo sa 20.000 na 11.500, a potom i na 5000.

Još u četvrtak poslijepodne je Guy Forget izjavio da 5000 gledatelja može sigurno cirkulirati objektom koji se prostire na 12 hektara. No, premijer Jean Castex je pobio tu njegovu tvrdnju te izjavio da će se “na Roland Garros primijeniti ista pravila kao i drugdje”.