Teško stanje u mljekarskom sektoru uzrokovano pandemijom korona virusa

Mljekari u Federaciji upozoravaju na teško stanje u mljekarskom sektoru koje je izazvano pandemijom koronavirusa. Vlasnici nekoliko mljekara i proizvođači sira iz BiH uputili su pismo Vladi Federacije u kojem traže pomoć kako bi spasili proizvodnju i prodaju svojih proizvoda. U TK oko 10 hiljada porodica preživljava od proizvodnje mlijeka, s toga upozoravaju da je nužna izrada operativnog programa podrške mljekarstvu.
Razvoj i podrška sektoru mljekarstva je od strateškog značaja za TK. Ovo je najčešći oblik poljoprivredne proizvodnje. Oslonjeni su na uzgoj stoke, a više od 10 hiljada domaćinstava u TK proizvodi mlijeko u komercijalne svrhe. U TK se u zadnje tri godine bilježi konstantan pad proizvodnje mlijeka, tako da se ovaj sektor privrede danas suočava s brojnim poteškoćama, ističe Suad Selimović, predsjednik Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla.
Smanjena potrošnja mlijeka posljedica je pandemije korona virusa, tvrdi Selimović, što je prouzrokovalo manji broj turista, slabiji rad ugostitelja i hotelijera, a samim tim i manju potrošnju mlijeka i mliječnih prerađevina. Također, manjoj potrošnji mlijeka doprinjela je i slabija kupovna moć građana, također uzrokovana pojanom COVID-a. Pored smanjene proizvodnje i potrošnje, ugroženosti ovog sektora doprinosi i manjak poticaja. Stručnjaci smatraju da su mjere koje bi trebale biti poduzete isključivo finansijske, u mjerama poticaja, te da bi se se mogle pronaći iz fondova za ublažavanje posljedica pandemije.
Mljekari spas vide u aktivnom uključivanju institucija i poduzimanju mjera kako bi se izašlo iz trenutne situacija. Kada je u pitanju Tuzlanski kanton stručnjaci su stava da je što prije potrebno napraviti kantonalnu Strategiju razvoja poljoprivrede, u okviru koje će biti izrađen operativni Program podrške mljekarstvu.

Pročitajte...