TK: I ove godine bit će isplaćene jednokratne naknade dobitnicima ratnih priznanja

U povodu Dana dobitnika najvećih ratnih priznanja koji se na TK obilježava 12. juna, Vlada TK i ove je godine odobrila novac za isplatu jednokratnih novčanih naknada za borce koji su za svoje ratne zasluge dobili neko od ratnih odlikovanja. Tuzlanski kanton će ostati u historiji zabilježen kao područje sa kojeg dolazi nekoliko heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata i kao područje na kojem su branioci bili neustrašivi i nezaustavljivi pred agresorima.

Vlada TK odobrila je 200.000,00 KM, na ime jednokratnih novčanih naknada dobitnicima ratnih priznanja i odlikovanja i članovima uže porodice poginulog, umrlog ili nestalog dobitnika ratnog priznanja i odlikovanja. Pravo na ovu jednokratnu godišnju naknadu imaju dobitnici ratnog priznanja i odlikovanja pod uslovom da su korisnici boračko – invalidske zaštite na području Tuzlanskog kantona. Mogu ga ostvariti i odlikovani borci sa prebivalištem u Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine, Bijeljini, Bratuncu, Milićima, Srebrenici, Ugljeviku, Vlasenici, Zvorniku, Doboju, Odžaku i Modriči, ukoliko podnesu zahtjev nadležnom organu najbližeg grada, odnosno općine u Tuzlanskom kantonu.

– Osnovica za obračun ove pomoći je prosjek federalne osnovice plaće. Radi se o priznanjima koja imaju tri nivoa. Prvi nivo je 50 posto od prosjeka plate FBiH, drugi je 25 posto, a treći je 10 posto od prosječne plate FBiH ističe Fedahija Ahmetović, ministar za boračka pitanja TK.

Ova prava će biti regulisana ma osnovu zahtjeva nadležnoj služni boračko-invalidske zaštite, a isplatu će vršiti Ministarstvo za boračka pitanja TK.

– U povodu dana dobitnika najvećih ratnih priznanja u ime Koordinacije boračkih saveza TK želim najhrabrijim sinovima u odbrani naše domovine čestitati ovaj datum i zahvaliti Vladi TK koja nastavlja sa Programom podrške borcima – dodaje Muzijet Kahrimanović, predsjednik Koordinacije boračkih saveza TK.

Tokom agresije na BiH, na današnjoj teritoriji koja pripada Tuzlanskom kantonu, desile su se neke od najtežih borbenih bitaka, a 352 branioca odlikovana su priznanjem “Zlatni ljiljan”, od čega su 152 borca najviše ratno priznanje dobila posthumno, a 12. juni se tradicionalno obilježava kao Dan dobitnika najvećih ratnih priznanja TK.