TK: Maturanti danas polažu eksternu maturu

Eksterna matura za učenike završnih razreda srednjih škola u TK, prema planu Pedagoškog zavoda i resornog Ministarstva počela je danas i trajaće do 23. juna. Ona ove godine nije obavezna. Namijenjena je onim maturantima koji su za to pokazali  interes. Uz preventivne mjere zaštite od corona virusa, učenici su završni ispit polagali u Gračanici, Tuzli i Živinicama.

novinarka Erda Redžepagić

Ševko Zubanović, učenik generacije Gimnazije „Meša Selimović“ u Tuzli, jedan je od šezdesetero maturanata iz 22 srednje škole u Tuzlanskom kantonu, koji su odlučili polagati završni ispit. Kako sam kaže, namjera mu je upisati Medicinski fakultet UNTZ i ostati u domovini, ali dodatna opcija je i školovanje u inostranstvu za što mu je potrebna eksterna matura.

„Za polaganje eksterne mature sam se odlučio jer želim da imam položen ispit eksterne mature. Ne znam gdje će me život odvesti i gdje ću nastaviti svoje školovanje.Diploma srednje škole u Evropi ne vrijedi, jedino što se vrednuje to je ekstrena matura”, objašnjava Ševko

Maturanti polažu  Eksternu maturu u skladu sa važećim Pravilnikom.

„Eksterna matura je važna i žao nam je što ove godine je nismo proveli u punom kapacitetu. Do sada je eksterna matura bila jedan od kriterija za upis na fakultete, naša su nastojanja da eksterna matura bude jedan od kriterija prilikom upisa na fakultete UNTZ. Pojava korona virusa nas je u tome srpiječila da je u potpunosti izvedemo,  ali organizovali smo je radi školovanja van zemlje gdje se boduje eksterna matura, ističe resorna ministrica Brašnjić.

“Zbog pogoršanja epidemiološke krize i situacije proglašenja pandemije, učenici su oslobođeni polaganja eksterne mature. Ove godine prilikom upisa na fakultete neće se vrednovati eksterna matura, samo će u obzir uzimati opći uspjeh tokom školovanja”, pojašnjava predsjednica Kantonalne maturske komisije Nihada Delibegović Džanić

Eksterna matura je organizovana u skladu sa odgovarajućim zaštitnim mjerama. Iz Pedagoškog zavoda TK ističu da sa mjere zaštite u potpunosti provedene Tu su maske, rukavice, distanca.  Devet učenika je u jednoj učionici i distanca je između njih dva metra. Izuzetno nam je drago što su učenici pokazali interes, želeći da budu uključeni u nove procese, zaključuje direktor pedagoškog zavoda TK, Nikola Čiča.

Inače, u okvru eskterne mature srednjoškolci u Tuzlanskom kantonu polažu više testova: integralne koji obuhvataju sadržaje iz zajedničkih predmeta i testove iz izbornih odnosno općeobrazovnih predmeta, ovisno o kojem tipu škole se radi.

Ranijih godina eksternu maturu su polagali samo gimnazijalci, a ove godine ona je trebala biti obavezna za sve srednjoškolce. Nažalost, zbog situacije s korona virusom, to se nije dogodilo. Očekuje se da ovaj proces u cijelosti zaživi naredne školske godine.