TK: Najuspješniji učenici takmičari dobili priznanja i stipendije

Ukupno 256 učenika osnovnih i srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona dobilo je danas u Tuzli priznanja i nagrade za uspjehe koje u u prethodnoj školskoj godini postigli na takmičenjima. Manifestaciju su upriličili Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu TK i sport i kantonalni Pedagoški zavod.

piše Azra Mešić

Esma Halilčević, učenica osmog razreda Osnovne škole ”Grivice” iz Banovića jedna najuspješnijih učenika takmičara, koji su se danas okupili na manifestaciji u tuzlanskom BKC-u. Kući je iz Tuzle otišla s priznanjem Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.

– Takmičenja na kojima sam dosa bila su iz matematike, geografije, historije, CIVITAS, a najbolje sam rezultate postigla iz geografije i historije, kaže Esma za TK televiziju.

Priznanja za uspjeh na općinskim, kantonalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima dobilo je ukupno 127 osnovaca i 129 srednjoškolaca. Nastavnici mentori i roditelji također su zaslužni za njihove takmičarske rezultate, kazali su organizatori.

– Roditelji djecu daju tu moralnu podršku, ali i podršku u finansiranju odlazaka na općinska i kantonalna takmičenja, kaže Esmin otac Amir Halilčević.

Osim priznanja, učenicima su na ovoj manifestaciji dodjeljenje i poticajne jednokratne novčane stipendije.

– Mi im želimo da ovo bude motivirajući trenutak za njihov nastavak aktivnosti i obrazovanja i rada, a naše društvo treba da prepozna kvalitet ove djece, naglasila je na ovoj manifestaciji Mersija Jahić, pomoćnica ministra za obrazovanje TK.

Ovogodišnju promociju učenika takmičara upotpunio je programski sadržaj Osnovne škole Miladije i dvije muzičke škole iz Tuzle.

Pročitajte...