U Tuzlanskom kantonu početkom 2022. godine nije zabilježen slučaj krivotvorenja novca

Početkom 2022. godine u Unsko-sanskom kantonu,  na području Bihaća, Bosanske Krupe i Velike Kladuše pojavio se falsifikovani novac. Riječ je takozvanom “filmskom novcu” u apoenima od 10, 20, 50 i 100 maraka. Iz Centralne Banke BiH ističu da je dosadašnji lažni novac bio vrlo lošeg kvaliteta i da se lako može prepoznati provjerom zaštitinih obilježja.Na primjer novčanica od 50 KM ispravna je ukoliko ima vodeni znak s motivom skulptura sa svjetiljkama koji je primjetan onda kada se novčanica drži prema svjetlu, i zaštitnu nit potpuno ugrađenu u papir sa tekstom iznosa novčanice. Novčanica mora imati duboku štampu, prozirni registar, mikrooptičku zaštitnu nit kao i oznaku nominalne vrijednosti u donjem desnom uglu naličja novčanice. Štampa se  posebnom optički promjenjivom bojom, koja se mijenja zavisno od ugla posmatranja, od ljubičastocrvene u zelenkastosmeđu. U Tuzlanskom kantonu još uvijek nisu zabilježeni ovakvi slučajevi u 2022. godini, a iz Uprave policije MUP-a TK apeluju na stanovništvo da ukoliko posumnjaju da posjeduju krivotvnoren novac da, slučaj odmah  prijave u najbližu policijsku stanicu.

  • Nakon zaprimanja prijave policijski službenici poduzimaju sve potrebne mjere i radnje kako bi rasvjetlili konkretnu prijavu i pronašli izvršioca. Novac za koji se sumnja da je lažan odnosno krivotvoren se privremeno oduzima , isti je predmet vještačenja a nakon završenog vještačenja prema nadležnom tužilaštvu upućuje se adekvatan izvještaj. Prema podacima kojima raspolaže Uprava policije u toku 2021. godine prema nadležnom Tužilaštvu u tom slučaju  Tužilaštvu BiH upućeno je 6 izještaja o počinjenom krivičnom djelu krivotvorenje novca što je za 2 izvještaja manje nego u istom periodu 2020. godine. Svakako bih apelovala na naše sugrađane da obrate pažnju prilikom novčanih transakcija i u slučaju da posumnjaju da se radi o lažnom odnosno krivotvorenom novcu i da odmah obavijeste nadležnu policijsku stanicu“, istakla je Amra Kapidžić glasnogovornik Uprave policije MUP-a TK.

Falsifikovane  novčanice najčešće su u upotrebi u maloprodajnim objektima i na pijacama. U razgovoru sa stanovnicima Tuzle  saznali smo da ukoliko bi se suočili sa ovim problemom isti bi prijavili najbližim policijskim službenicima. Centralna banka BiH posebno naglašava da, bez obzira na natpise koji se nalaze na „filmskom“ novcu, njihovu veličinu, uočljivost, pa i opći izgled novca, izrada, pribavljanje i stavljanje ovakvog novca u opticaj predstavlja krivično djelo. Iz Uprave policije MUP-a TK pozivaju građane na pojačani oprez i dodatne provjere prilikom primopredaje novca, te da svaku sumnju odmah prijave najbližoj policijskoj stanici.

Pročitajte...