TK: Podrška projektima održivog povratka

Danas je upriličeno potpisivanje ugovora sa korisnicima novaca za realizaciju projektnih ideja povratnika. Ukupan iznos sredstava veći je od 260 hiljada KM, a poticaj će dobiti 83 korisnika. Novac će biti raspoređen za nabavku poljoprivredne mehanizacije, plastenika do 100 kvadratnih metara, krupne i sitne stoke…

Emir Golić iz Banovića novac koji je dobio iskoristit će za izgradnju nove štale. Kaže da drži pet junadi, a novi štalski objekat koristit će mu za povećenje broja grla.

– Stočar ko stočar, šta god dobije dobro mu dođe – naglašava Golić.

Novac za projekte odživog povratka dobila su 83 korisnika. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora je veća od 260 hiljada KM, a predviđena su za projekte 38 povratnika na područje entiteta republika Srpska i 45 povratnika na područje Tuzlanskog kantona.

– Ova sredstva u maksimalnom pojedinačnom iznosu do 6 hiljada KM, će biti raspoređena na ova 83 korisnika, koji ih mogu iskoristiti za priključke za mehanizaciju, motokultivator, plastenik, sitnu ili krupnu stoku kao i mašine i uređaje za bavljenje obrtničkom djelatnošću – ističe Esad Džidić, ministar za rad, socijalnu politku i povratak TK.

Vlada TK u proteklim je godinama izdvojila više od 25 miliona KM za projekte kojima se podržavaju povratnici, a ta podrška bit će nastavljena i u narednom periodu, najavio je ministar Džidić.