TK radio: Ovog vikenda u “Radio ordinaciji” objavljujemo recepte za jak imunitet i zimu bez bolesti…

I ovog vikenda, u nedjelju, 15. novembra u programu TK radija donosimo vam recepte stručnjaka za zimu sa jakim imunitetom, pa samim tim, i zimu bez sezonskih bolesti.
U jesen ljudi piju manje vode, premalo su na svježem zraku i suncu te tako ruše svoj imunitet. Provjerite izvrsne recepte stručnjaka za imunitet koji će smanjiti rizik od bolesti ove zime. Objavljujemo ih u Radio ordinaciji.
Pozivamo i vas, poštovani slušatelji, da nam, ukoliko imate neke provjerene prirodne namirnice i recepte za jačanje imuniteta, sve to napišete u komentaru ispod ovog teksta.

Snaga imuniteta jednim je dijelom nasljedna od roditelja, a ljekari objašnjavaju da se ovo svrstava u primarni imunitet. No, on je većim dijelom građen životnim navikama, te tada govorimo o sekundarnom imunitetu.

Kada se razbolimo, naš organizam proizvodi antitijela u borbi protiv neprijatelja, to jest bakterija i virusa. Antitijela su bijele krvne stanice, takozvani T limfociti iz endokrine žlijezde timusa i B limfociti iz koštane srži. Oni jako dobro pamte, i kad nas sljedeći puta napadne isti virus ili bakterija, limfociti će se vrlo brzo mobilizirati i braniti naš organizam. Zato od nekih bolesti nećemo nikada oboljeti dva puta. Ovo je aktivni imunitet.

Pasivni imunitet odnosi se na komponentu imuniteta koja se gradi vakcinacijom, prije nego što se organizam razboli. Vakcinama se u organizam pasivno unose oslabljeni uzročnici bolesti na koje on polako stvara antitijela.

Zimi je imunitet obično slabiji nego ljeti, te su i bolesti poput gripe tada puno učestalije. A on počinje slabiti u jesen i to zbog mnogih razloga. Zato budite uz “Radio ordinaciju” na talasima TK radija u nedjelju, 15. novembra u 10.30.

TK radio mreža predajnika: 87.90, 90.00, 90.3, 91,8, 99.8 i 104.4 MHz
TK radio online: http://radio.rtvtk.ba/

Pročitajte...