TK: Svi osiguranici ZZO moraju ovjeriti svoje zdravstvene knjižice

Stanovnici Tuzlanskog kantona više se neće moći liječiti, a da im pritom nije ovjerena zdravstvena knjižica. 31. juli bio je posljednji rok koji je to dozvoljavao.  Unatoč pogoršanoj epidemiološkoj slici na području Tuzlanskog kantona, svi osiguranici Zavoda zdravstvenog osiguranja morat će ovjeriti svoju zdravstvenu knjižicu u poslovnicama zavoda, kao što su to radili prije pandemije koronavirusa.

Autor: Dino Dropić

Pojavom koronavirusa donesen je zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih koronavirusom. Član 15.  predvidio je da svo stanovništvo u FBiH ima besplatnu zaštitu bez obzira na zdravstvenu knjižicu do 30. juna. Zbog pogoršane epidemiološke situacije u TK taj rok prolongiran je za mjesec dana. U tom periodu zavod je formirao mobilne timove, a otvarane su poslovnice koje su kontinuirano ovjeravale knjižice.

 Međutim to je trajalo do 31.7. Situacija  se promijenila, gdje je zavod angažovao mobilni tim koji je ovjerio zdravstvene knjižice većim privrednim subjektima na području TK. Ta akcija je i dalje u toku. Evo neki od tih subjekata kojima su ovjerene knjižice su bile Termoelektrana, Vlada Tuzlanskog kantona i resorna ministarstva, Grad Tuzla zatim određeni broj privrednih subjekata sa većim brojem osiguranika gdje smo upsjeli na neki način  da ublažimo velike gužve koje su se javljale u poslovnicama zdravstvenog osgiranja na području Tuzlanskog kantona”, rekao je Denis Husić direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.

Iako se epidemiološka situacija u TK nije popravila, iz Zavoda zdravstvenog osiguranja ističu kako više ne mogu odgađati ovjeru zdravstvenih knjižica. Istekom prethodnog roka svi osiguranici će morati ovjeravati svoje zdravstvene knjižice kao što su to činili prije pandemije koronavirusa.

Ne možemo reći da je  došlo do poboljšanja higijensko epidemiološke situacije, ali Zavod istekom ovog roka smatra da se ovjera i apliciranje osiguranika na premium osiguranje ne može dalje prolongirati nego da idemo onim standardnim zakonskim tokom gdje aplikanti odnosno naši osiguranici uplaćuju premije i dolaze u poslovnice našeg osiguranja kako bi po zakonskim osnovama ovjeravali svoje zdravstvene knjižice. Do produženja roka bez premium osiguranja u ovom trenutku neće doći”, istakao je Husić.

U saradnji sa Ministarstvom za zdravstvo TK Zavod zdravstvenog osiguranja, svakodnevno prati epidemiološku sliku na području našeg kantona. U skladu sa trenutnim stanjem i brojem zaraženih donosit će odluke kada je u pitanju liječenje osoba uz ovjerenu zdravstvenu knjižicu.

Pročitajte...